Öt ember ellen emeltek vádat

2019.11.14. 11:22

Nigériai csalónak segített 70 milliót tisztára mosni a hódmezővásárhelyi férfi

Öt ember ellen emelt vádat az ügy kapcsán a Csongrád Megyei Főügyészség. Felidézzük a szövevényes történetet, amiben egy ismeretlen nigériai férfi és több magyar bankszámla is szerepet játszott.

A Csongrád Megyei Főügyészség vádat emelt azzal az öt személlyel szemben, akik a 2017. év folyamán külföldi sértettek sérelmére elkövetett csalásokból származó pénzek tisztára mosásában működtek közre.

A vádirat szerint a hódmezővásárhelyi férfi egy az eljárás során ismeretlenül maradt nigériai férfi felhívására 2017 nyarán alig két hónap alatt hat magyarországi pénzintézetnél nyitott bankszámlát Szegeden és Hódmezővásárhelyen saját nevére. A számlák arra szolgáltak, hogy azokra bűncselekményekből származó összegek érkezhessenek átutalással – a bűncselekmények elkövetői ismeretlenül maradtak. A jóváírásokat követően a megállapodás szerint a vádlott megbízói tovább utalták külföldi bankszámlákra a pénzt: a vádlott a bankszámlákat saját célra nem használta, a számlákhoz való hozzáférési kódokat megbízóinak átadta. A vádlott a cselekményért számlanyitásonként 60 000 forintot, azaz összesen 360 000 forintot kapott.

A bankszámlákra olyan csalásokból származó pénzek érkeztek, amelyeket jellemzően dél-koreai, ausztrál, német és kolumbiai cégek utaltak át, miután a csalók az elektronikus levélváltás adatait megszerezve megtévesztő e-mail üzenetüket küldtek részükre: a korábbi üzleti partnerük bankszámlaszáma megváltozott, és a jövőbeni üzletek ellenértékét a vádlottak által nyitott bankszámlákra kérik átutalni. A beérkező összegeket ezután olasz, angol, cseh bankszámlákra utalták tovább, követhetetlenné téve így a pénz útját.

A hódmezővásárhelyi férfi mintegy 60 millió forintnyi, bűncselekményből származó pénz megszerzésében működött közre. Emellett jó üzleti ajánlat ígéretével megkereste barátait is és felkínálta nekik, hogy amennyiben saját nevükkel és adataikkal az ismeretlen megbízók részére bankszámlát nyitnak, úgy számlanyitásonként 30-50 000 forintot kapnak. A férfi közreműködésével beszervezett további négy személy Szegeden és Hódmezővásárhelyen nyitott bankszámlákat és adta át a hozzáféréseket, hogy azokat az ismeretlen megbízóknak átadhassák, pénzmosás céljából. Az így megnyitott számlákon további 10 millió forint bűncselekményből származó pénzt mostak tisztára.

A főügyészség a hódmezővásárhelyi férfit üzletszerűen, különösen nagy értékre, folytatólagosan elkövetett pénzmosás bűntettével, az általa beszervezett további vádlottakat pénzmosás bűntettével, illetőleg azon vádlottakat, akiknek a bankszámláján tényleges pénzmozgásra nem került sor, pénzmosás vétségével vádolja.

A vádlottak bűnösségének kérdésében a Szegedi Törvényszék fog dönteni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában