Súlyos az aszályhelyzet

2024.07.12. 11:34

Egyre inkább szenved a térség a vízhiánytól

Delmagyar.hu

Fotó: Fotó: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

Egyre súlyosbodik az aszályhelyzet, legalábbis ez derült ki a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzéséből. Az elmúlt időszakban a csapadék mennyisége csak helyenként haladta meg a 10 mm-t, így az ország nagy része száraz maradt, és a talaj felső rétegei kritikusan kiszáradtak, különösen a Duna-Tisza közén, a Dunántúl keleti részén, valamint a Maros-Körös közének nyugati felén.

A hőmérséklet jelentősen emelkedett, a hét végén pedig elérkezett az idei harmadik hőhullám, amelynek következtében szerdán a déli országrészben 39 fokot is mértek. A szárazság és a nagy hőség következtében az aszály mértéke fokozódott, különösen a középső országrészben, például Szentes, Orosháza és Hódmezővásárhely térségében, ahol a növények egyre jobban szenvednek a nedvességhiánytól.

A mezőgazdasági területeken a növények, mint a napraforgó és kukorica, most igényelnék a legtöbb nedvességet, de a talaj egyre szárazabb, különösen a Duna-Tisza közén és a Maros-Körös közén. A vegetáció az átlagosnál fejlettebb, de a talajnedvesség hiánya egyre nagyobb gondot okoz. Az őszi vetések aratása még zajlik, erre a rendkívül fontos munkára a száraz, meleg idő kedvező. 

Az elkövetkező napokban folytatódik a hőség, záporok, zivatarok csak elszórtan alakulhatnak ki, csak kisebb foltok ázhatnak meg, így az aszály tovább súlyosbodik.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!