2024.11.09. 07:30
Veszélyes élelmiszerek a boltokban
Viszonylag gyakran jelennek meg és értesítenek közlemények arról, hogy valamelyik élelmiszert a Nébih visszahívta, levetette a boltok polcairól. Figyelmeztetnek, veszélyes, és ha vásároltunk belőle, ne igyuk, ne együk meg, esetleg vigyük vissza abba az üzletbe, ahol megvettük. Kérdés: hogyan reagálunk, reagálunk-e egyáltalán a megjelent közleményekre?
Az elmúlt egy hónapban, október 7-től november 5-ig, a Nébih, vagyis a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal 10 veszélyes termék visszahívásáról határozott, ebből 8 októberi, ami messze meghaladja a többi hónap adatait. A minősítés egyértelmű: sok.
Az utóbbi félév
Az elmúlt hat hónapban kedvezőbb volt a helyzet. Május 3-tól november 5-ig 27 termék – főként élelmiszer – került fel a feketelistára; érdekes módon konyhai eszközök is szerepelnek köztük. Legutóbb, a már említett záródátumhoz közel, a Hazánk Kincsei márkanéven forgalmazott, 270 grammos mangalica szárazkolbász került fel a listára, szalmonella lehetséges jelenléte miatt. Egy nappal korábban pedig a Gazda mangalica kolbászt minősítették visszahívásra, szintén szalmonella miatt. A problémákat általában az üzletek vagy a gyártók jelzik.
Veszélyes reagálás
Sokan emlékeznek még a nagy vihart kavart fémreszelékes, de cukormentes, félliteres kiszerelésű Fanta Lemonra. Bevallom, hogy én is óvatosabb lettem egy ideig, és nem vásároltam a márka egyetlen termékét sem. Visszagondolva persze túlreagálás volt. Rögtönzött szegedi közvélemény-kutatásomból kiderült, hogy vannak, akik egyáltalán nem figyelnek ezekre a hírekre.
– Nem találkoztam még ilyen élelmiszerrel, de egyszer cserénél egy félig telt szódás palackot akartak rám sózni. Egyébként amit veszek, azt általában még aznap elfogyasztom. Azért vásárolom, nem? Ha később kiderülne, hogy gond van vele, legfeljebb már csak a gyomromból tudnám visszavinni a boltba – mondta Tamás. Az adalékanyagok veszélyt is jelenthetnek; talán nem túlzás kijelenteni, hogy hiába tüntetnek fel minden összetevőt, a betűk és számok kombinációi, a színezékek nevei nem sokat mondanak az embereknek.
– Kerülöm az olyan ételeket, amelyek különféle összetevőket, tartósítószereket, aromákat, színezékeket vagy térfogatnövelőket tartalmaznak. Most is szalonnát, paprikát és paradicsomot ettem – ezekkel nem érhet meglepetés – mondta Sanyi bácsi. Nehéz vitatkozni vele. Az emberek többsége viszont ilyen élelmiszereket fogyaszt, mivel a legtöbb termék tartalmaz adalékanyagokat – ezért fontos, hogy figyeljünk a címkékre.
A problémát számos tényező okozhatja, és ezekből kiderül, hogy mi minden kerülhet a szervezetünkbe. Érdemes átnézni a már említett feketelistát a Nébih internetes oldalán, ahol határérték feletti ólomtartalmú termékek is előfordulnak.
Óvatosabb vásárlás
– Pár éve, húsvétkor történt, hogy a játékot rejtő csokitojásból szalmonella-fertőzöttet vettem. Az egyik tojást a lányom meg is ette, két hétig ment a hasa. A visszahívás annyira bonyolult volt, hogy a többi tojást inkább kidobtuk – mesélte Rózsa. Hozzátette: azóta óvatosabban vásárol, kerüli az említett márka termékeit, rendszeresen nézi a Nébih oldalát, és a közösségi médiában is megosztja az ott talált információkat.