Javítják a Tisza vízminőségét

3 órája

Szennyvíztisztító projekt kezdődött Algyőn

Horgossal és Újvidékkel konzorciumi partnerségben több mint 800 ezer euró európai uniós támogatásból valósít meg az algyői önkormányzat nagyszabású projektet. A szennyvíztisztító projekt legfőbb célja a Tisza vízminőségének javítása.

Koós Kata

A Jó szomszédok a közös jövőért program keretében határon ányúló szennyvíztisztító projektet valósít meg Algyő önkormányzata két szerbiai konzorciumi partnerrel, a horgosi Tisza Menti Vízművekkel és az újvidéki Tartományi Településrendezési és Környezetvédelmi Titkársággal. Mellettük a Szegedi Vízmű Zrt. költségvetés nélküli partnerként vesz részt a projektben, amelynek célja a közös határ menti folyó, a Tisza vízminőségének javítása. A projekt nyitórendezvényét szerdán tartották Algyőn. A teljes pályázatra csaknem 880 ezer euró uniós támogatást nyertek el a pályázati partnerek. 

szennyvíztisztító projekt, szennyvíztisztítás, Algyő
 A projektnyitó megbeszélést szerdán tartották Algyőn. Fotó: Szilágyi Barbara

Több millió köbméternyi szennyezéssel küzdenek

Molnár Áron polgármester elmondta, hogy a konzorciumi partnerek a folyóba bocsájtott szennyvizek ökológiai állapotán terveznek javítani, illetve megoldást keresnek a szennyvíztisztítás különböző fokozatai után keletkezett szennyvíziszap további technológiai kezelésére, újrahasznosítására és esetleges ártalmatlanítására. A vízművek a határ mindkét oldalán küzdenek a több millió köbméternyi szennyezéssel egyre terheltebb ipari és lakossági szennyvizek és esővíz tisztításával. 

szennyvíztisztító projekt, szennyvíztisztítás, Algyő
Szennyvíztisztító projekt indult. Fotó: Szilágyi Barbara

Csatornatisztító gépet szereznek be 

A teljes támogatási összegből az algyői önkormányzat, mint főpályázó, csaknem 450 ezer eurót nyert el két cél megvalósítására. A polgármester elmondta, egyrészt egy nagy teljesítményű, kombinált szennyvíztisztító gépet fognak beszerezni a pályázati támogatásból. 

Ez egy nagyon speciális gép, amelynek elkészítése majdnem egy évig tart, egy teherkocsihoz hasonlítható. Csatornatisztításra és a szennyvíz elszállítására kiváló lesz. Az üzemeltetést a Szegedi Vízműnek adjuk majd át 

– fejtette ki Molnár Áron. 

szennyvíztisztító projekt, szennyvíztisztítás, Algyő
Fotó: Szilágyi Barbara

Fejlesztik az algyői szennyvíztelepet

Az algyői projekt másik része a szennyvíztelep anaerob medencéjének műszaki fejlesztését tartalmazza. Annak javítását kisebb műszaki fejlesztések és berendezések beszerzésével a foszforeltávolítás hatékonyabbá tétele érdekében.

Minden településnek fontos a szennyvízkezelés, noha ez a kevésbé látványos projektek közé tartozik. Korábban egy román-magyar konzorciumi pályázatból valósítottunk meg fejlesztést szintén a szennyvíztelepen, akkor a belső tárolómedencét újítottuk fel. A lakosság kevésbé érzékelte ugyan, de az üzemeltetés szempontjából nélkülözhetetlen fejlesztés volt, ahogyan a szerb-magyar projekt is az

 – fűzte hozzá a polgármester. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában