Kukázni tilos

6 órája

Akár 65 ezres bírságot is kaphatnak a PET-palackot guberálók

Egyre több rászoruló guberál visszaváltható italos csomagolásokat a szelektív kukákban, a legtöbben azonban nem tudják, hogy ezzel szabálysértést követnek el. Miközben maximum párezer forintot tudnak így alkalmanként összegyűjteni, akár 65 ezer forintra is megbüntethetik őket.

Timár Kriszta

Melegítőben, baseball sapkában, kezében reklámszatyorral ballagott az egyik szegedi hipermarket RePont automatájához egy középkorú nő hétfő délben. Komótosan szedegette elő egyesével a sörös dobozokat. Láthatóan össze voltak nyomva, az automata nem is fogadta el, ezért mindegyiket a szájához emelte és addig fújkálta, amíg olyan alakot nem vettek fel, amit már elnyelt a gép. Jó 10 percig tartott, amíg mindent visszaváltott, végül 400 forinttal távozott.

PET palack, lopás, szemét
 A kidobott PET- palack sem szabad préda, van tulajdonosa, így aki abból kivesz, az lop. Fotó: Török János

Összeguberálja a kenyérre valót

Így találtam

 – mosolygott zavartan, amikor megkérdeztük, miért törte össze a dobozokat újrahasznosítás előtt. Néhány percnyi beszélgetés után azonban kiderült, hogy kukázta. Csak szégyellte bevallani. 

Naponta egy-két órát töltök ezzel. Nagyon nehéz munka. De ha összejön egy zsáknyi, az már 3-4 ezer forint

 – árulta el. Arra a kérdésre, nem rossz érzés-e a szemétből kiszedett dobozokat a szájához venni, csak megvonta a vállát. 

Előtte megtörlöm

 – mondta egykedvűen.

Mint kiderült, a nőt Edinának hívják, hajléktalan. Azért gyűjti a szemétből a visszaváltható PET-palackokat és aludobozokat, mert ez a legegyszerűbb módja, hogy pénzhez jusson. 

Lopni mégsem lop az ember

 – magyarázta. Arra a kérdésre, mit kezd a 400 forinttal, gondolkodás nélkül rávágta: ez egy kenyér ára. És már ment is a boltba.

A szemét is valaki tulajdona

A betétdíjas italok bevezetésével egyre többen látták meg a lehetőséget, hogy így keressenek meg egy kis „mellékest”. Míg a 80-as években még a gyerekek zsebpénzét jelentette a visszavitt üveg, most a rászorulók bújják a kukákat, hogy amit más lusta volt elvinni a visszaváltó pontig, ők megkeressék és pénzzé tegyék. Csakhogy ezzel szabálysértést követnek el. 

Mert bármennyire is furcsa, a szemét, vagyis az, ami másnak már nem kell, ha közterületen álló kukába kerül, akkor az a törvény szerint már a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási résztevékenységet ellátó koncessziós társaság vagy a vele szerződött gazdasági társaság tulajdona. 

PET palack, lopás, szemét
Fotó: Török János

Edina tehát – bármennyire is nem szeretne – jogszabály szerint lop, amikor kiveszi a kukákból a visszaváltható szemetet, és ugyanezt teszi az összes többi rászoruló guberáló is. A büntetés 6500 forinttól 65 ezer forintig, hat hónapon belül újabb szabálysértés elkövetése esetén 90 ezer forintig terjedhet. Vagyis ha valakit elkapnak, akár egy teljes havi, így szerzett bevételétől eshet el. 

Beszélgetésünk végén megkérdeztük Edinát, tudott-e erről a törvényről. Azt mondta, nem. 

De ettől még kukázok tovább. Remélem, szorul a rendőrökbe annyi emberség, hogy nem bennünket, hajléktalanokat büntetnek csak azért, mert szeretnénk túlélni valahogy, amivel senkit nem bántunk

 – mondta.

Vannak, akik nem lustaságból, hanem jótékonyságból dobják ki a visszaváltható italcsomagolásokat, pont azért, hogy ezzel egy rászoruló embernek láthatatlanul is jót tegyenek. Iza például azt mesélte, náluk soha nem csinálnak szemetet a guberálók, nem dobálják ki a szelektív hulladékot, csak átnézik, így problémát sem okoz a környéken élőknek ez a kedves gesztus. Amit ezentúl is megtart.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában