Helyi gazdaság

2024.09.15. 13:35

Vízgazdálkodási reformot követel a Mi Hazánk

Suki Zoltán

Traktorokkal mentek a kormányhivatalhoz a gazdák. Fotó: Karnok Csaba

Fotó: Karnok Csaba

Felelős vízgazdálkodást követel a Mi Hazánk Mozgalom, és ezért traktorost tüntetést tartottak szombaton. A traktorok Ásotthalomról indultak, és Toroczkai László pártelnök és országgyűlési képviselő vezetésével Szegedre, a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal épületéhez vonultak, ahol egy petíciót is átadtak.

Karnok Csaba
Fotó: Karnok Csaba

Toroczkai László lapunknak elmondta, az ország jelentős része, és különösen a Homokhátság az elsivatagosodással küzd. A Mi Hazánk Mozgalom szerint a rendszerváltozás óta a kormányok semmit sem tettek a vízgazdálkodás megreformálásáért. 

A pártelnök elmondta azt is, hogy a petíciójukban egy komplex javaslatot is felvázoltak a helyzet kezelésére. Az egyik a Duna-Tisza csatorna befejezése, ami komolyan enyhíthetne a problémán, a másik pedig, hogy elraktározzák a vizet. A Mi Hazánk ötvözné a két megoldást. A Tisza mentén visszavezetnék a folyó környezetébe a felesleges vizet a tájba, vagyis a környező földekre a csatorna befejezése után pedig átemelőszivattyúkkal tudnának vizet juttatni az öntözésre szoruló termőföldekre. Ezen túl pedig követelik, hogy a parlament hozzon létre egy a vízgazdálkodást felügyelő bizottságot.

Karnok Csaba
Fotó: Karnok Csaba

A Mi Hazánk tüntetése előtt egy nappal nyilatkozott lapunknak ugyanerről Mihálffy Béla. A kormánypárti országgyűlési képviselő elmondta, hogy Összefogás a Homokhátság vízpótlásának felgyorsításáért címmel indítottak aláírásgyűjtést.

A vízpótlás kérdése politikán felül álló kérdés. A terület vízpótlását pedig a Duna és a Tisza vízbázisából lehetne megoldani 

– mondta Mihálffy Béla.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában