Helyi gazdaság

2024.08.29. 09:00

Vegyes érzések és tapasztalatok a REpont adományozásról

Vármegyei állatvédő szervezetet is utolért az az országos jelenség, hogy a REpont adományokkal párhuzamosan csökkennek az egyéb támogatások. Holott egyre kritikusabbak mentéseik.

Tábori Szilvia

Sokan még mindig nem igazán tudják, miként működik pontosan a REpont jótékonysági adományozás. Vásárhelyi és szentesi gyűjtőpontokon megkérdezettek közül a legtöbben hallottak a lehetőségről, de vagy nem volt türelmük kipróbálni, vagy elakadtak a folyamatban. 

REpont
RePont adományozás: sok kicsi valóban sokra megy? Illusztráció: Gémes Sándor

A hódmezővásárhelyi Igéző Állatvédő Egyesülethez az ország különböző pontjairól eddig nagyjából úgy 79 ezer forint érkezett be betétdíjas felajánlásból. A Szentesi Természet- és Vadvédelmi Mentőközpont Alapítvány vezetője, Nagy Tímea lapunk kérdésére úgy fogalmazott: bár július közepe óta van az adományozáshoz szükséges speciális QR-kódjuk, de az állatok gondozása mellett nem jut annyi idő a promótálásra, mint amennyi szerinte kellene ahhoz, hogy érdemben növekedjen is az összeg. 

A csongrádi Új Esély Állatvédő és Állatmentő Alapítvány munkatársai még augusztus elején úgy tájékoztatták lapunkat: nagyjából két és fél hét alatt 17 ezer forintot kaptak meg, ami 340 darab visszaváltott italcsomagolás ára volt. Az összeg augusztus vége felé 45 és fél ezer forintra növekedett ugyan, de – mint lapunknak elmondták – őket is elérte sajnos az a más civil szervezeteknél korábban már tapasztalt jelenség, hogy az egyéb anyagi támogatás viszont ezzel párhuzamosan jelentősen csökkent. Abban minden szervezet egyetértett eddig is, hogy sok kicsi sokra megy, hálásak a segítségért. Viszont többeknél érezhetően apadnak az egyéb adományok, talán sokan a felajánlott visszaváltási díjjal úgy érzik, már segítettek. 

Napi 6 millióra nőtt a visszaváltott betétdíjas palackok száma – utalt a REpont visszaváltási rendszerért felelős MOHU Zrt. közleményére az Origo hírportál. A jelenlegi adatok alapján a vásárlók nagy többségében, csaknem 90 százalékban, a boltban levásárolható utalvány formájában kérik vissza a palackok után járó pénzt.

Ez eddig több mint 6 milliárd forintot jelent. A visszaváltók nagyjából 13 százaléka bankszámlára utaltatja az összeget, jótékonyságra pedig körülbelül 0,4 százalékuk ajánlja fel. 

Azt nem árt tudni: ha egy általunk választott civil szervezetet szeretnénk elküldeni a betétdíj árát, akkor nem a jótékonyság menüpontot, hanem a banki utalás opciót kell kiválasztani és ott beolvasni a szervezet speciális QR-kódját.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában