Helyi gazdaság

2024.08.25. 11:25

Befektetési tipp: horvátországi mobilház

Az ingatlanvásárlás az egyik legjobb befektetési forma. Egyre több magyar a hazai lakások helyett – a magasabb bevétel reményében – külföldön, lehetőleg tengerpart közelében vásárol be. Míg korábban az apartman volt a népszerű, az utóbbi időben egyre inkább a mobilházak felé irányult az érdeklődés.

Delmagyar.hu

Fotó: DM

Öt évvel ezelőtt még az apartmanok iránt volt nagy a magyar kereslet, ma 90 százalékban mobilházakat értékesít számukra Deme József. Mindezt egy horvátországi településen, közel Vir szigetéhez, karnyújtásnyira a tengertől, festői környezetben.

Gyorsabban megtérülő befektetés

Szerinte az ok világos: a mobilház jóval olcsóbb (nagyjából az ötödébe kerül), mint az apartman, de a profit körülbelül ugyanannyi. Jelenleg egy apartman 80-100 euróért adható ki, egy mobilházat ugyanannyi időre 100-150 euróért bérelhetnek a nyaralók a környéken. Tehát gyorsabban megtérül a vételára, ráadásul elenyésző a vásárláskori bürokrácia. Nem csoda, hogy a kempingeket, az egyre több odatelepített mobilház miatt az üzemeltetők nem győzik bővíteni.

Egész évben kiadható

Napjainkban egy új, kempingben felépített, bútorozott, külön víz- és villanyórával felszerelt, 24 négyzetméteres mobilház 24 négyzetméteres terasszal a horvátoknál (Vir szigetén) 43 ezer euró indulóártól kapható meg, ehhez jön még az éves kempingüzemeltetési díj, például Deme József cége 4500 euró + áfát számol fel erre. Ezen a környéken – ahol egyébként olcsóbbak az ingatlanok, mint az ország más tengerparti részein – egy apartman átlagosan 150 ezer eurótól kapható. Persze illetékek, adók formájában a fenntartásra utóbbinál is gondolni kell. Világosan látszik, nagyjából ötszörös áron juthatunk ott lakáshoz. Egy apartman 6-7 ezer euró profitot termel évente, egy mobilház pedig az üzemeltetési díjat leszámítva ugyanennyit.

Kevesebb macera

Az is nyomós érv a mobilházak mellett, hogy vásárláskor nincs ügyvédi díj, átírás, sokkal kevesebb a macera az ingóságnak számító mobilházzal. Csupán egy kempingszerződést köt a két fél egymással. Apartmanvásárláskor szükséges az ügyvéd, közjegyző, földhivatal, adóhivatal, adószámot kell kérni, valamint a hivatalos bérbeadáshoz szükséges csillagoztatás sem maradhat el. Mit kap pontosan a vásárló a pénzéért? Egy szendvicspanelből, rozsdamentes anyagokból újonnan megépített, összkomfortos mobilházat, amit egész évben használhat, hiszen nincs fagy, és a kemping vállalja az üzemeltetést, lebonyolítja a bérbeadást, a vevőnek ezzel nincs is feladata. Élettartama minimum 20-30 év. Azonban a nagy kereslet és a fogyó kempingparcellahelyek miatt az ára folyamatosan emelkedik, 3-4 éve még fele ennyibe kerültek. A tendencia egész Horvátországra igaz, hangsúlyozta Deme József.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában