Magyarok Kenyere Program

2024.07.09. 13:53

Nagy halomban gyűlik az adomány búza Vásárhelyen is - GALÉRIA

Ismét összefogtak a vármegyei gazdák, hogy adomány búzával segítsenek rászorulókon. A Magyarok Kenyere program hét vármegyei gyűjtőpontján, köztük Vásárhelyen is reggel óta nagy halomban gyűlnek a zsákok.

Tábori Szilvia

Magyarok Kenyere Vásárhelye: a gyűjtőpontra már a kedd reggeli órákban sorra érkeztek az adományozók. Fotó: Tábori Szilvia

Tavaly rekordmennyiségű búza gyűlt össze adományként a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program Csongrád-Csanád vármegyei gyűjtőpontjain: 610 gazda több mint 28 ezer kiló gabonát adott le hét helyszínen. Abból 17 ezer 700 kilogramm lisztet őröltek. Vásárhelyen idén Nagy Gábor családi gazdaságában fogadják a felajánlásokat július 9-én kedden reggeltől délutánig. Aki ezen a napon nem ér oda a gyűjtőpontok egyikére, a falugazdával egyeztetve később is megteheti.

A Magyarok Kenyere rászorulókon segít

A 2011-ben indított Magyarok Kenyere jótékonysági kezdeményezést a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) és a 2013-as megalakulása óta bekapcsolódó Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) vitte igazán sikerre. A program szervezését, összefogását a Magyarok Kenyere Alapítvány, a MAGOSZ, a NAK és a NAK Magyarok Kenyere Alapítvány együttműködésben végzi. A 2023-as esztendő rekordév volt. 

– A minőség elsődleges, ahogy az is, minél többen érezzék fontosnak, hogy munkájukkal rászorulókon segíthetnek. A hódmezővásárhelyi térségben általában 100-150 gazda ajánl fel búzát minden évben – mondta el kedd reggel a vásárhelyi gyűjtőponton Szél István, a NAK Csongrád-Csanád vármegyei elnöke.

Az adományozott gabonából, illetve az abból őrölt liszttel határainkon belüli és kívüli, rászoruló magyar gyermekeket segítő szervezeteket segítettek és segítenek idén is. Tavaly a térségi karitatív szervezetekhez mintegy hatezer kilogramm liszt került. De kiemelt figyelmet fordítottak a háború sújtotta Kárpátaljára is.

Segítség a búzamezőkről

A vásárhelyi gyűjtőpontnak helyszínt adó gazdaság tulajdonosa, Nagy Gábor gazdálkodó lapunk kérdésére úgy fogalmazott, úgy a jótékonyságot, mint a magyar mezőgazdaság helyzetét és sorsát is szívén viseli, ezért örömmel vállalták, hogy helyet adnak a Magyarok Kenyere programnak. 

Csongrád-Csanád vármegyében egyébként búzából mintegy 5,2-5,4 tonna, árpából körülbelül 5 és fél tonnás átlagtermés várható, a következő napokban pedig kiderül, hogy a napraforgó, illetve kukorica mit mutat majd – mondta el kedd reggel a vásárhelyi gyűjtőponton lapunknak Szél István, a NAK Csongrád-Csanád vármegyei elnöke.  

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában