Szegedi hírek

2024.07.16. 18:00

A halakat is megviseli a tartós kánikula – Galéria

A hőség miatt napi több százezer köbméter víz párolog el a Fehértói halgazdaság tavaiból. A meleg vízben kevesebb az oxigén és a halak nem esznek. A tavakat a Tisza vizével frissítik. Bár a Szegedi tükörponty strapabíró, a hal fejlődését kéthetente próbahalászatokkal vizsgálják és úgy tűnik, egyre inkább elmarad az elmúlt 40-50 év átlagától.

Arany T. János

Fotó: Karnok Csaba

Ez a hosszú hetek óta tartó elviselhetetlen időjárás óriási problémákat okoz. Hatalmas felületen, 30-35 fokos hőség fölött naponta 1-2 centi víz párolog el. A víz utánpótlását meg kell oldani, ami nem olcsó, sőt mondhatnám, hogy drága. Ebben az esetben ez hatalmas számokat jelent. 2000 hektárnyi halastavon az egy centi vízcsökkenés azt jelenti, hogy naponta 200 ezer köbméter víz megy el a levegőbe

 – kezdte Lódi György, a szegedi halgazdaság, a Szegedfish Kft. termelési igazgatója.

kánikula
Naponta 200 ezer köbméter víz párolog el a szegedi halgazdaság halastavaiból. A víz megmozgatása, átszellőztetése, vagy a tó új vízzel való feltöltése óriási energiát és időt vesz igénybe. 
Fotó: Karnok Csaba

Óriási energia és idő

A szakember szerint ekkor hőségben mint ami most van, nyugodtan számolhatunk akár két centi párolgással is, ami napi 400 ezer köbméter vizet jelent. 

Ennek a pótlása hál' Istennek, mivel körtöltéses halastavak vagyunk és nem az esőre kell feltétlenül várni, megoldott. A Tiszában van víz, és a Tiszából mi tudunk venni vizet, ami bizonyos költségekkel jár, de nem olyan elviselhetetlen. De a víz megmozgatása, átszellőztetése, vagy a tó új vízzel való feltöltése óriási energiát és időt vesz igénybe

 – mondta a szakember, aki szerint nem ez a legnagyobb probléma.

Halálos hőfok

Elmondta, az egyetemeken azt tanítják, hogy a 32-34 fokos víz letális, azaz halálos a halak számára. Ebben az esetben az oxigén nagyon kevés a vízben, a hal nem jut oxigénhez, nem jut természetes táplálékhoz, mert a plankton is kiég. 

Táplálnánk takarmánnyal, szegényeket etetjük is, de az emberhez hasonlóan nem nagyon esznek a melegben, nincs étvágyuk. Tehát rendkívül összetett problémák sokasága göngyölődik. A hal fejlődését kéthetente próbahalászatokkal vizsgáljuk, sajnos egyre inkább elmarad a 40-50 év átlagától. Tehát komplex problémát jelent a halgazdaságnak a hőség

 – tette hozzá.

Ellenálló halak

A vásárlókat számára azért megnyugtató, jó híreket is közölt a termelési igazgató. 

A nyárra szükséges halunk megvan, az árak tarthatóak. A végeredményt a klasszikus őszi betakarításkor látjuk majd, de az biztos hogy ezek a halak rendkívül ellenállóak. Ez egy több évtizedes tenyésztői munka eredménye, hiszen a hal láthatóan jól megküzd a természeti problémákkal. Van biológiai ellenálló képessége, de az biztos hogy az utóbbi 40-50 évben ennyire szélsőséges hatások nem érték, a halat mint most. A Szegedi tükörponty elismert, országos és Európa hírű, tud védekezni a szélsőséges időjárás ellen, de erre a tartós melegre nincs felkészülve

 – közölte a szakember. 

A Szegedi tükörponty

A Szegedi tükörponty elnyerte a Hagyományok-Ízek-Régiók (HÍR) védjegy használati jogát. A Szegedi tükörponty elismert, önálló tájfajta, amely zsírszegény, tiszta ízű hússal rendelkezik. Mindez nem csupán a genetikai adottságoknak, hanem Fehértó különleges földrajzi adottságainak, a Szegedfish Kft. által alkalmazott szigorú haltermelési technológiának köszönhető, ezért uniós földrajzi oltalomjelzés alatt áll.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában