Közel 700 magánszemély fizet építményadót, ők vállalkozásoknak adják bérbe az ingatlanjaikat

2024.07.13. 10:30

Ingatlanadó – jó bevétele van belőle Hódmezővásárhelynek

Hódmezővásárhelyen 16677 magánszemély 23512 adótárgy után fizet 75 millió forint ingatlanadót. Hogy lehet ez, tette fel a kérdést több olvasónk is, amikor Hódmezővásárhelyen nem kell fizetniük a magánszemélyeknek ingatlanadót? Utánajártunk.

Kovács Erika

Hódmezővásárhelyen a magánsezmélyek építményadójából 75 millió forintos bevétele született az önkormányzatnak. Fotó: Török János

Hódmezővásárhelyen még mindig igen jó bevételt jelent az önkormányzatnak az ingatlanadó – derül ki a legutóbbi rendes közgyűlésen.

A második legnagyobb bevételű adónem

Tavaly a második legnagyobb bevételű adónem volt az építményadó, amely 2023-ban a bevételek 16,2 százalékát tette ki, igaz minimálisan, mintegy 13 millió forinttal kevesebb összeg folyt be, mint az azt megelőző évben. A 42 ezres lélekszámú Hódmezővásárhelyen tavaly 16 677 magánszemély és 390 társas vállalkozás 24 921 adótárgy után 751 millió 448 ezer 207 forint építményadót fizetett.

A telekadó az adóbevételek 8,2 százalékát tette ki, 358 magánszemélyre és 239 társas vállalkozásra 355 millió 989 ezer 306 forint adót vetett ki az önkormányzat.

A vásárhelyi Fidesz javaslatára törölték el 101 négyzetméter alatt az ingatlanadót

Hódmezővásárhelyen 2016-ban mintegy 30 százalékkal emelték meg az ingatlanadó összegét. Akkor ezt azzal magyarázták, hogy a vívócentrum, a mélygarázs, a fürdő és a kerékpárutak fenntartására kell a plusz bevétel. Annak előtte 2011-ben emeltek az ingatlanadó mértékén. 2018 februárjában Márki-Zay Péter lett Hódmezővásárhely polgármestere. A választási programjában szerepelt ugyan az építményadó eltörlése, de megválasztása után úgy gondolta, nincs itt az ideje. A Fidesz azonban nem akarta, hogy Márki-Zay Péter ne teljesítse az ígéretét, ezért januárig visszamenőleg eltörölték a vásárhelyi magánszemélyek ingatlanadóját, ami 2018-ban mintegy 134 millió forint bevételkiesést eredményezett a megyei jogú városban. A rendeletet első körben Márki-Zay Péter nem írta alá. Végül Grezsa István javaslatára még egy kedvezményről döntöttek 2018 márciusában, a 101 négyzetméter feletti ingatlanban lakó vásárhelyi magánszemélyeknek a 101 négyzetméter feletti rész után kellett fizetniük. 2020. január 1-jétől pedig a 101 négyzetméter feletti ingatlanok esetében sem kell már a magánszemélyeknek építményadót fizetniük. A mentesség nem vonatkozik a vállalkozó magánszemélyekre, és magánszemélyek üzleti célt szolgáló épületére, épületrészére.

Hogy lehet mégis 16677 adózó?

Mindezek ismeretében, hogy lehet, hogy Hódmezővásárhelyen 16677 magánszemély 23512 adótárgy után 75 millió 10 ezer 349 forint ingatlanadót, mikor a 101 négyzetméter feletti magáningatlanokra is eltörölték az ingatlanadót? Erről Kurucz Rolandot, a vásárhelyi önkormányzat közigazgatási irodavezetőjét kérdeztük.

– Valóban 16677 magánszemély szerepel a számokban. Ennek jogszabályi okai vannak. Adózónak minősül ugyanis az is, aki adómentes. Adózóként őket is nyilvántartjuk, de az adófizetési kötelezettségük 0 forint – adta meg a választ Kurucz Roland. A közigazgatási iroda vezetője arról is beszélt, hogy Hódmezővásárhelyen körülbelül ezren fizetnek építményadót, több mint egyharmaduk társas vállalkozás, a többiek pedig magánszemélyek, akik például cégeknek adják bérbe az ingatlanjaikat, ez esetben az ingatlan már vállalkozási célú ingatlannak minősül. Előfordul, hogy a cég tulajdonosa magánszemélyként adja bérbe a vállalkozásának az ingatlanját – magyarázta az önkormányzat munkatársa.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában