Helyi gazdaság

2024.06.19. 08:30

Több lesz a parkoló a makói belvárosban

Makón régóta probléma a város központjában a parkolás: kevés a hely, sok az autó – utóbbiak számát az egyre nagyobb számban érkező turisták is gyarapítják. Az önkormányzat új parkolók kialakításával időről időre igyekszik javítani a helyzeten. Ezekben a napokban a Törmörkény utcán és annak közvetlen környékén indul ezt célzó munka.

Szabó Imre

A Tömörkény utcában nap közben is sokan igyekeznek helyet találni autóiknak – nem csak a lakótelepen élők. Fotó: Szabó Imre

A makói Tömörkény utca ugyan nem különösebben hosszú, ráadásul egyirányú is, ennek ellenére fontos szerepe van a belváros közlekedésében. Aki például a sétálóutcán lévő nagy postára tart, általában efelől közelíti azt meg és itt próbál helyet találni az autójának az ügyintézés idejére. De az innen nyíló sétányon található egy nagy diáklétszámú iskola, néhány üzlet és a Hagymaház is. A parkolást az sem könnyíti meg, hogy egy paneltömbökből álló lakótelep mellett van, így a lakók és a hozzájuk érkezők is gyakran itt állnak meg.

A napokban itt indul egy olyan beruházás, ami a parkolók kulturáltabbá tételét, egyúttal a helyek bővítését is célozza. Czirbus Gábortól, az érintett körzet önkormányzati képviselőjétől megtudtuk, az itteni, gyeprácsos parkolókat rendbe hozzák, az eltört rácsos téglákat kicserélik és megújítják a növényzetet, még a kipusztult fák helyére is ültetnek új csemetéket. Ami miatt több autónak lesz hely, az az, hogy eddig nagyrészt az út vonalával párhuzamosan lehetett megállni, most viszont ahol csak lehetséges, halszálkás parkolási rendet alakítanak ki. A Posta utca és a Nagyér sétány között eredetileg is ezt tervezték, a további szakaszon viszont nem, ezért itt hamarosan átdolgozzák a terveket. A beruházás költségvetése ettől függ majd. 

 Fotó: Szabó Imre 

– Reményeink szerint legalább 20-30 autónak sikerül helyet teremtenünk – mondta Czirbus.

A beruházás a napokban indul, méghozzá a Posta utca és a Nagyér sétány közti szakaszon – a továbbiak ennek befejezését követően kerülnek sorra. A kivitelező az algyői Délút Kft. lesz, az átadás még a tanévkezdés előtt várható. Tavaly egyébként ugyanitt, a Hunyadi utcai hőközpont szomszédságában létesítettek új parkolókat, idén pedig az új részleg átadásának időpontjára a Hagymatikum környékén, összesen nagyjából százat.

A kerékpárosokra is gondoltak

A Kálvin utca posta felőli végén van egy kerékpártároló is, amely azonban mostanra igen elhanyagolt állapotba került, az állványok egy része tönkrement, ráadásul a gyeprácsos aljzat itt kényelmetlen is. Megtudtuk, ide térkövezés után kerülnek új tartóállványok. Ez azért fontos, mert sokan biciklivel járnak a postára, a bejárat előtt viszont nincs kerékpártároló.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában