Kevesebb turista érkezett vármegyénkbe

2023.07.26. 14:20

A Szegediben csökkent, a Mórahalmi járásban nőtt a vendégéjszakák száma

Bár a Covid-járvány után fellendült a turizmus hazánkban, ám a kedvezőtlen gazdasági környezet kihatott erre a szegmensre is. Országosan a turisztikai szálláshelyek vendégéjszakában mért forgalma 1,6 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakit az idei I. negyedévben, ám vármegyénkben csökkenés következett be, akárcsak további egy tucatnyiban. A KSH adatait böngésztük.

Varga Anna

Fotó: Frank Yvette

– A kereskedelmi szálláshelyeken februártól, a magán- és egyéb szálláshelyeken márciusban csökkent a vendégéjszakák száma. Előbbi szállástípusokban a 2023. I. negyedévi forgalom 1,3, utóbbiakban 2,4 százalékkal nagyobb volt, mint egy évvel korábban – írta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a Fókuszban a vármegyék című kiadványában, amely a fővárost és a 19 vármegyét veszi górcső alá. Kitértek arra is, hogy míg a vármegyékben a belföldi, a fővárosban a külföldi vendégek töltöttek el több éjszakát a turisztikai szálláshelyeken, ez egyébként a korábbi években is megfigyelhető volt.

Összesen 263 kereskedelmi szálláshely szűnt meg az I. negyedév végéig az egy évvel korábbi adatokhoz képest, és bár a magán- és egyéb szálláshelyek száma nőtt, a bővülés csak Pest és Bács-Kiskun vármegyéket jellemezte, mindenütt másutt bezárások, megszűnések voltak.

A lista kellős közepén vagyunk

A fővárost és a 19 vármegyét rangsoroló összeállítás szerint az idei I. negyedévben Csongrád-Csanád a 10-ik helyen szerepelt a turisztikai szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák számát tekintve. Maradt a tendencia, vagyis toronymagasan Budapestre ment a legtöbb turista (41,8 százalék), vármegyénkbe 2,8 százalékuk érkezett.

Abban sem térünk el a vármegyék többségétől, hogy 2023 I. negyedévében a turisztikai szálláshelyek vendégéjszakában mért forgalma elmaradt az előző év azonos időszakitól, 2 százalékos csökkenést mért a KSH. Elmondható, hogy Csongrád-Csanádba jellemzően a nyári hónapokban élénk csak a turizmus, így az I. negyedév adatai nem hoztak meglepetést.

Népszerű a Mórahalmi járás

A kereskedelmi szálláshelyeken az év első három hónapjában 124 ezer vendégéjszakát regisztráltak, ami 3,8 százalékos csökkenés az előző év azonos időszakához képest, a magán- és egyéb szálláshelyeken pedig 45 ezer vendégéjszakát töltöttek el, ez 3,4 százalékos visszaesés. Előbbi szállástípusokban februártól, utóbbiban pedig márciusban csökkent a vendégéjszakák száma.

Csongrád-Csanádban a turisztikai szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák több mint hattizedét a Szegedi járásban regisztrálták, itt 1,2 százalékkal csökkent a forgalom 2022 I. negyedévéhez képest. Ezzel szemben a Mórahalmi járásban 9,8 százalékos bővülés volt tapasztalható.

Szerb és román vendégek

Vármegyénkbe – akárcsak a többibe – zömmel belföldi vendégéjszakákat regisztráltak az év első három hónapjában, nagyjából hattizedük érkezett hazánkon belülről. Viszont kevesebb vendégéjszakát töltöttek el, 9,6 százalékos a csökkenés, és akárcsak országosan a a külföldivendég-éjszakáké nőtt, méghozzá 10 százalékkal. Továbbra is Szerbiából és Romániából érkeznek hozzánk a legtöbben.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában