Mit tehetünk a gyümölcsfákért?

2021.07.28. 17:00

A kajszi- és az őszibarack a szezon vesztese

Az idei termést sem kímélik az időjárási viszontagságok. Hosszú távon ráadásul nem csupán a gyümölcs szezonális mennyisége és minősége kérdéses, a fák élettartamára is hat a kedvezőtlen klíma.

T. Sz.

Szeged, 2021.0727. Hogyan hat az idei idõjárás a gyümölcsfákra, a termésre? Illusztráció Fotó: Frank Yvette (FY), Délmagyarország

Fotó: Frank Yvette

– A kártevők és a kórokozók, de különösen a növényi életciklus miatt problémás az enyhe tél. A hideghatás és a nyugalmi állapot kell a növényeknek, olyankor leáll a nedvkeringés, megpihennek a rügyek, feldúsul a kálium- és kalciumtartalom. Úgy is mondhatjuk, megfelelő hidegben a gyümölcsfák erőt gyűjtenek a későbbiekhez – magyarázta a Délmagyarországnak Sipos József hódmezővásárhelyi gazdálkodó, növényorvos, egyetemi docens azt, honnan is eredeztethető a nyári gyümölcstermés problémája.

Fontos, hogy ellenállóvá tegyük növényeinket.
Fotó: Frank Yvette

Az almára még számíthatunk

– Tavaly hetekig esett Medárdkor, előtte viszont kritikus szárazság pusztított. A kukoricát például a csapadékos periódus mentette meg, idén viszont éppen fordítva: június óta alig hullott eső, bajba is jutott a kukorica

magyarázta.

Hozzá­tette: a mostani szezon nagy vesztese a kajszi- és őszibarack, a korai meggy és cseresznye.

Az alma és körte jobban járt, virágzáskor éppen nem fagyott, megfelelő öntözéssel még várható szép termés. Számíthatunk még szilvára is, ám sajnos nem kimagasló mennyiségben.

A gyümölcstermesztés jövője

Sipos József szerint el kell szakadnunk a megszokott hagyományoktól, a hajdani tendenciák – főként a vízhiány miatt – mostanra érvénytelenek. Az aszály miatt a korosabb gyümölcsfákat szintén öntözni kell, mert a termés érlelése elvonja a vizet. Csapadék-utánpótlás nélkül a fa védekezésként éretlenül hullatja gyümölcsét. De károsít a magas UV-sugárzás is, a tartós stressz nyomaként barnás égési sebek mutatkoznak a leveleken.

– Különösen fontos, hogy ellenállóvá tegyük növényeinket, külső és belső megerősítéssel. A szőlőnél például kifejezetten hangsúlyosak a zöld munkálatok, mert a nap káros sugárzása megégeti a fürtöket

– mondta.

Az UV-sugárzás a növényeknek is árt

– Káros UV-sugárzás ellen külsőleges szerrel védhetők a növények. Belsőleg a kálium, kalcium és a foszfor segíti a keményebb héjas gyümölcsöket, a mikro- és makróelemek, mangán és a cink szintén támogat. Az elemek egyensúlya különösen a terméskötődés folyamatában nélkülözhetetlen

hangsúlyozta Sipos József. Megfelelő növénytársítással is kialakítható védelmi vonal a kiskertekben.

Ugyanakkor lényeges a víztakarékos talajművelés, hogy megfelelő eszközzel és csak indokoltan műveljük, lazítsuk a földet.

Aszályos időszakban rendkívül értékes az esővíz, fontos, hogy a szúnyogok miatt hálóval fedett tározókba, hordókba, aknákba, esetleg medencékbe gyűjtsük. Öntözéskor számít a víz hőmérséklete és mennyisége is: ne legyen túl hideg, és a sokszor kevés helyett az alapos beöntözés elvét érvényesítsük. Fontos az is, hogy a fúrt kút minél mélyebbről adja a vizet, 10–15 méteres mélységből még káros, a talajszerkezetet esetleg romboló, a szikesedést elősegítő sók, nitrit, nitrát, netán vas kerülhet felszínre.

Kiszáradás ellen jól véd a mulcs, azaz a növényi apríték, ami azon túl, hogy szigetel, véd a gyomok ellen, támogatja a talajéletet, amivel szerves anyagot juttatunk vissza.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában