2021.04.12. 10:36
Ízletesebb és frissebb a hazai zöldség
Frissebb és finomabb a hazai primőr, mint az import.
– A piacokon, üzletekben már nagy mennyiségben kaphatók a hazai termelésű, friss primőr (fóliás, illetve üvegházi) zöldségek: paprika, paradicsom, retek, uborka, fejes saláta, zöldhagyma, sárgarépa
– hívta fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, hozzátéve, mindenki válassza a friss hazait, segítsük ezzel is a magyar gazdákat.
A piacokon és a kiskereskedelmi láncok üzleteiben folyamatosan jelennek meg a friss hazai zöldségek, várhatóan a következő hetekben arányaiban érezhetően csökken a jellemzően mediterrán térségből származó importtermékek kínálata.
Az pedig nem is kérdés, hogy a magyar áruk mind ízben, mind frissességben felülmúlják az importot.
Az év ezen időszakában még a hajtatott – fűtött növényházakban és hidegfóliákban termesztett – zöldségek kaphatók, de folyamatosan érkeznek majd a későbbiekben a szabadföldi zöldségek is. A hazai teljes zöldségtermesztő felület hozzávetőlegesen kilencvenezer hektár, ebből az úgynevezett hajtatófelület körülbelül 3500 hektár, amiből 220-230 hektár üvegház, a többi fólia – a fűtött felület összesen 500-600 hektár.
A növényházi termőfelületen – amiben Csongrád-Csanád megye régóta nagyhatalomnak számít – csaknem 400 ezer tonna friss, ízletes zöldséget állítanak elő a magyar zöldségkertészek. Ők a termőterület meghatározó részén már biológiai növényvédelmet használnak, hogy minél egészségesebb termékeket kínálhassanak a magyar fogyasztóknak.