A hosszú élet titka

5 órája

Tavaly még vezetett a 90 éves Ilonka néni

A múlt héten ünnepelte 90. születésnapját a ruzsai Ilonka néni, aki tavaly 89 évesen adta el az autóját, még ma is megvarrja a szomszédok ruháit és levágja a csirkét. A hosszú élet titkáról is szó esett, valamint arról, mivel kezdi a napot évtizedek óta Ilonka néni. A Délmagyarországgal.

Arany T. János

Kézfogása erős és határozott, majdnem olyan mint egy férfié. Ez nem egy törékeny, 90 éves néni kézfogása. A múlt héten köszöntötte az önkormányzat a ruzsai Masa Ferencné Ilonka nénit 90. születésnapja alkalmából. Mi is meglátogattuk. Arra a kérdésre, hogyan ünnepelt, azt mondta, mindig volt vendége, jöttek Ásotthalomról, Mórahalomról is sokan. Családja nincs Ilonka néninek, vagyis mégis. Ahogy mondta, a ruzsaiak a gyerekei. A battonyai születésű Ilonka néni 70 éve lakik Ruzsán.

Ilonka néni, születésnap, 90 éves
Évtizedek óta a Délmagyarországgal kezdődik a 90 éves Masa Ferencné Ilonka néni napja. Fotó: Karnok Csaba
Fotó: Karnok Csaba

Itt éltem le az életemet. 1957-be költöztünk ide tanyára. A földbe dolgoztunk, jószágunk volt 

– mesélte. Ilonka néninek nem volt könnyű élete. Általános iskola után ipari tanuló volt, elvégezte a hároméves női szabó képzést, utána jött a háború. 

Öt-hat éves gyerek voltam, de már dolgozni kellett. A gyerekeket akkoriban nem ajnározták annyira mint ma

 – tette hozzá. Még kőműves mellett is dolgozott Budapesten.

Hosszú évtizedek óta minden napja a Délmagyarországgal kezdődik. Az az első, hogy átlapozza az újságot. 

 Érdekel, mi folyik a világban

 – mondta. Úgy fogalmazott, reggel megindulni nehéz, nemrég combnyaktörése volt, de azonkívül semmi baja. Ellátja a baromfikat, eltakarít maga körül. Mondta is az önkormányzatnak, addig örüljenek, amíg nem kér segítséget.

Ilonka néni, születésnap, 90 éves
A Singer varrógép sem dísz a 90 éves Ilonka néni konyhájában. Rendszeresen varr, állva hajtja a gépet. Fotó: Karnok Csaba

Születésnapjára egy kis sós süteményt összeütött. Autót már nem vezet. Nemrég vett egy kis mopedet azzal közlekedik, persze már óvatosabban. De az autóját csak tavaly adta el, 89 éves koráig vezetett is. 

Összemászkáltam a fél országot, a Kékestetőtől a Dunántúlig mindenfelé jártam. Szerettem utazni, mozgalmas volt az életem. Ha el nem tört volna a lábam, nagyon jól tudnék mozogni most is 

– mondta. Régi Singer varrógépe sem csak dísz a konyha sarkában, szomszédainak, ismerősnek a mai napig varr. Azt mondja, legalább ezzel is elfogalja magát és így segít a szomszédasszonynak, ha már kapálni nem tud. A hosszú élet titkáról pedig annyit mondott, az a lényeg, hogy mozogjon és dolgozzon az ember, és soha ne hagyja el magát. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában