Légfékes szerelvény

2 órája

Nosztalgia a 2-es villamoson – videóval

Nosztalgia villamos járta vasárnap Szegedet. A 2-es vonalán lehetett találkozni a légfékes ikerkocsival.

Arany T. János

Nem jól indul vasárnap délelőtt az újságíró nosztalgia villamosozása, mert az Anna-kúti megállóban csak lassított kicsit a 813-as pályaszámú Bengáli becenevű villamos és suhant is tovább az Európa-liget felé.

villamos, nosztalgia, szeged, közlekedés
A légfékes ikerkocsi Szeged első nosztalgia villamosa. Vasárnap a 2-es vonalán közlekedett. Fotó: Török János

Október 1-jén a szegedi villamosközlekedés a 116. születésnapját ünnepli. Ebből az alkalomból a Szegedi Közlekedési Kft. megemlékezéssel készült. Azt írták, vasárnap a 2-es vonalon közlekedik a 813-as pályaszámú FVV villamos és a 313-314 pályaszámú légfékes szerelvény. A Bengáli valóban közlekedett egy darabig, de felszállni nem lehetett rá. Fel lehetett szállni viszont sokkal vagányabb légfékes ikerkocsira.

A két külön ikerkocsiból annak idején a fapados felét a debreceni, a bőrüléses felét a szegedi közlekedési cég vitte el, de az utóbbit végül Szegeden visszaalakították fapadosra. Ez lett Szeged első nosztalgia villamosa. Eredetileg sárga-fehér fényezésű volt, majd az 1980-as évek végén piros lett, végül 2008-ra felújításra került, és visszakapta sárga-fehér fényezését.

villamos, nosztalgia, szeged, közlekedés
Fotó: Török János

A vasútállomáson – mint az ilyenkor lenni szokott – több rajongó is várakozott, köztük Ocskó Dávid, aki igazából trolibuszrajongó, de kijött megnézni a retró villamosokat is. Azt mondta, egészen az Európa ligetig utazik és utána vissza, majd megy még egy kört.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában