Szakmákkal ismerkedtek szombaton a diákok - Videóval, galériával

A Szegedi Szakképzési Centrum negyedik alkalommal szervezte meg szombaton pályaorientációs rendezvényét, a Szakmafesztivált a szegedi Dugonics téren. Az iskolák valóban kitettek magukért, mindenhol remek volt a hangulat.

Arany T. János

Szakképző iskolákkal, szakképzős diákokkal és érdeklődő általános iskolásokkal telt meg szombaton a szegedi Dugonics tér, ahol a IV. Szakmafesztivál elnevezésű pályaorientációs napot rendezték meg. A Szegedi Szakképzési Centrum családi nap jellegű programja a felsős általános iskolások pályaválasztását segíti.

Szakmák napja, Szeged, Bicikli, szerelés
Szakmafesztivál a szegedi Dugonics téren. Az iskolák kitettek magukért, mindenhol volt valami érdekesség, amit ki lehetett próbálni, vagy valami látnivaló, amivel marasztalták a gyerekeket és a szüleiket. Fotó: Török János

Segítik a tudatos pályaválasztást

A tavalyi nagy sikerű Szakmafesztivál után a centrum célja idén is változatlan volt: azért rendezte meg az általános iskolások felső tagozatán tanulóknak és a pályaorientációban résztvevő szülőknek szóló családi napot, hogy a szakmák bemutatásával segítse a tudatos pályaválasztást, valamint minél szélesebb körben elérje Szeged és környéke lakosságát, a jövő generációját.

Mindegy, csak rázzon

Szegedi Szakképzési Centrum fenntartásában működő tíz középfokú szakképző intézmény mutatkozott be ezen a hűvösre és szelesre fordult napon. Bemutatták az egyes szakmákban rejlő szépségeket. Az iskolák igazán kitettek magukért, mindenhol volt valami érdekesség, amit ki lehetett próbálni, vagy valami látnivaló, amivel marasztalták a gyerekeket és a szüleiket. A hetedikes Zsigával és szüleivel a Gábor Dénes standja előtt futottunk össze. A fiú azt mondta, a villamosság, elektronika érdekli, mire édesapja közbeszólt: mindegy, csak rázzon. 

Anya fia verseny

A móravárosi szakképző iskolánál például a fodrászok, kozmetikusok munkájával lehetett megismerkedni. Itt lányok csináltatták meg a hajukat és volt testfestés is, meg kozmetikumokat is kipróbálhattak a látogatók. A Gábor Dénesnél két evezőpad várta az érdeklődőket. Amikor ott voltunk éppen Gyányi Milán, a technikum tizenegyedikes, sportedző szakos tanulója és édesanyja eveztek a gépen. Milán tíz éve kenuzik, magyar bajnok, világ- és Európa-bajnok, magyar válogatott, szóval lehet, hogy hagyta győzni az édesanyját. 

Szállni és repülni tanítanak

A Szegedi SZC Tóth János Mórahalmi Szakképző Iskola és Szilágyi Mihály Kollégiumnál kínai evőpálcikával lehetett csicseriborsót és babot válogatni, valamint a zöldségszobrászat rejtelmeibe is igyekeztek beavatni az érdeklődő ifjúságot. Amikor a műsorvezető a színpadra szólította az iskola képviselőjét, Sáringer Kata képzésért felelős igazgatóhelyettestől azt kérdezték, mi az iskola ars poeticája (hitvallása), mire azt felelte, annyi, hogy ágon ülőket megtanítják szállni, a szállni tudókat pedig magasba repítik. A műsorvezetőnek nem volt több kérdése.

 

Szórakozási lehetőségek

A Szakmafesztivál szervezői az interaktív programokra helyezték a hangsúlyt, de számos más szórakozási lehetőséget is biztosítottak a résztvevőknek: volt többek között ugrálóvár, táncház, akadálypálya és ismert emberek, sportolók is részt vettek a rendezvényen. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában