Különleges fesztivál

2 órája

Pacalrajongók baráti párbaja a Diófában – galériával, videóval

Harminckét csapat mérte össze főzőtudományát a XV. Pacalpárbajon vasárnap, a szeged-tápéi Diófa vendéglő hatalmas hátsó udvarán. Többen azt mondták, nagyobb érdeklődés mellett zajlott az esemény, mint az azzal egyidőben rendezett tápai búcsú. Ezt nem tudjuk, de az biztos, remek hangulatú rendezvényt hoztak össze a diófások.

Arany T. János

Igazi fesztiválhangulat uralkodott a szeged-tápéi Diófa vendéglő hátsó udvarán. Bár a szervezők tartottak attól, hogy elmossa az eső a XV. Pacalpárbajt, aggodalmuk feleslegesnek bizonyult. Egészen kellemes, borult őszi időben főttek a pacalok mind a harminckét csapatnál.

pacal, ásós géza, verseny, szeged, diófa
Barátságos mérkőzés. Baráti társaságok főzték a pacalt vasárnap a XV. Pacalpárbajon a Diófa vendéglőben. Fotó: Török János

Csevap-fasírt sült kolbásszal

Az ilyen főzőversenyeken mindig remek a hangulat. Már az első sátornál, ahol megálltunk díjnyertes pálinkával, csevap-fasírttal és többféle házi sült kolbásszal kínáltak. Ezek közül az utóbbi kettőt kóstoltuk meg és kiválóak voltak. A dorozsmai Pacal Pocak csapatot országgyűlési képviselő és polgármester is erősítette. A Pacalpárbaj lassan országossá növi ki magát. A meghívott két vendéglátós és zsűritag – Bács-Kiskun vármegyéből a szabadszállási Zöld Ász, Békésből a békési Kira Vendéglő – mellett Szarvasról és a Székesfehérvár melletti Sárosdról is érkeztek versenyzők.

Pörnyetaposók és a köménymag

Ez utóbbi csapat a Magyar Pacalfőző Egyesület névre hallgatott, és mint kiderült, ez nem egy humoros elnevezés, hanem egy létező, júniusban alakult egyesület. Annyira fontos nekik a pacal, hogy még egy szervezetet is létrehoztak neki. Ha már a vicces neveknél tartunk, itt volt Pörnyetaposók, a szegedi tűzoltók Újszentivánról és a Makkosházi Köménymag, akik egy ottani kocsmát képviseltek pacalukkal.

Sajátos, hátbaveregetős hangulat

– A körtöltésen kívüli gasztrokulturális események rajongója vagyok. Minden belvárosi és nagyvárosi rendezvény egy kaptafára működik, ezért keresem ezeket a sajátos, hátbaveregetős hangulatú rendezvényeket – mondta Kémeri Attila, a szatymazi kultúros. Nézelődni pedig lehetett mit, mert mint ahogy többen megfogalmazták, a Diófa udvarán többen voltak vasárnap délben, mint a tápai búcsúban.

Pacal SMS-ben

Akik elkészültek a pacaljukkal, SMS-ben értesítették a szervezőt, Veres Orsolyát, aki néhány kilométert legyalogolva gyűjtötte be ízléses kis számozott kóstolótányérokba az ételt. Csak ő tudta, melyiket ki főzte, ő viszont nem volt tagja a zsűrinek, így volt biztosítva  a verseny tisztasága. A pacal összeköti az embereket, barátságok szövődnek, olyan volt az egész, mint egy nagy családi buli. 

Itt nincs nagyzolás 

– foglalta össze véleményét röviden Ásós Géza békési cigányvendéglős, aki zsűritagként először vett részt a Pacalpárbajon, de mint mondta, reméli, hogy nem utoljára. 

A legjobbak

A legtöbb pontot a Pacalműhely Bt. főztje kapta, második helyen a La-Komák nevű csapat végzett, különdíjat ért a Játszótéri Apukák csapatának báránypacal-csorbája.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában