Helyi életstílus

2024.07.24. 08:00

Virágok a kopár sziken

A Körös-Maros Nemzeti Park szikes pusztáinak mély fekvésű, lapos részei kevés növény számára biztosítanak alkalmas élőhelyet. Ennek ellenére látványos virágokra, szinte virágtengerekre bukkanhatunk például a Csanádi puszták szikes laposaiban is – hívja fel a figyelmet a nemzeti park honlapja.

Szabó Imre

Az időszakos vízállás és a magas sótartalom az egyik legkorábban megjelenő vadvirágunk, a tavaszi ködvirág számára például kedvező. Idén már február végén nagy tömegben nyíltak a virágok a magas hőmérséklet hatására. Olyan sűrű virágszőnyeget alkotott a talajfelszín közelében, hogy messziről úgy tűnt, mintha ködpaplan borulna a földre. Ez a jelenség idén is nagyon látványos volt.

Virágok - Ködvirág, kamilla és fátyolvirág.
Ködvirág, kamilla és fátyolvirág. Fotó: Balla Tihamér

A ködvirágok elnyílása után csodálhattuk meg a szikesek legnagyobb pompáját, a kamillavirágzást. Ez a jól ismert, számos gyógyhatással rendelkező növény szintén látványos, sárga virágtengert tud alkotni a szikes élőhelyeken. Idén a meleg és száraz tavasznak köszönhetően viszonylag korán kezdődött a virágzása. Nem tudott magas szárat fejleszteni, de így is nagyon látványos kamillamezők alakultak ki például a Nagy-Zsombékon.

A szárazság hatására aztán gyorsan elvirágzott, de a júniusi esőzések hatására kihajtottak a mezei fátyolvirágok, s a hónap vége felé már virágaik is megjelentek. Messziről ránézésre sokszor úgy tűnhet, mintha a levegőben lebegnének az apró kis virágocskák.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában