Napszínes

2024.07.09. 21:00

Óriás bocskorosgomba gombaszúnyogokkal

Arany T. János

Óriás bocskorosgomba gombaszúnyogokkal a Laposon. Fotó: Gémes Sándor

Szeged legnépszerűbb szabadstrandja, a Lapos Beach a pihenés és szórakozás mellett a természetbúvárokat is tárt karokkal várja. A biciklitároló mellett egy kidőlt fa korhadozik, rajta jókora gombákkal, amiken bogarak tanyáznak.

A gomba valószínűleg óriás bocskorosgomba, világszerte elterjedt, lombos fák törzsén élő, ehető gombafaj. Az Antarktisz kivételével minden kontinensen megtalálható. Élő vagy elhalt lombos fák törzsén, tuskóján, esetleg odvaiban terem, esetenként több méter magasan; általában egyesével, ritkán többedmagával. Melegkedvelő, főleg ligeterdőkben, néha parkokban, temetőkben fordul elő. Leggyakrabban bükkön, tölgyön, nyárfán él. Ehető, de nem túl ízletes gomba. Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 5000 forint. 

A kis bogarakról pedig azt írja az internet, hogy a gombaszúnyogok kozmopolita rovarok, a világ szinte minden részén előfordulnak. A szabadban elsősorban a rothadó holtfákban, azok kérge alatt, avarkupacokban, vagy más növényi törmelék között találhatóak meg. A talajban előforduló gombák fonalait, valamint egyéb szerves törmeléket fogyasztják. 

Érdemes tehát nyitott szemmel járni a városban is, mert a sokszínű természet bárhol meglephet minket csodáival.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában