Helyi életstílus

2024.07.07. 08:01

Kánikulában is elkészíthető finomságok

A hőségben is gyorsan és könnyen elkészíthető, tápláló ételekből és egy desszertből állítottuk össze legújabb menünket.

Delmagyar.hu

Spenótos tészta

Fotó: Móricz István

SPENÓTOS TÉSZTA


HOZZÁVALÓK: 

  • 1 ek. olíva­olaj, 
  • 1 fej fokhagyma, 
  • 50 dkg spenót, 
  • só, 
  • bors, 
  • 2 dl tejszín, 
  • 0,5 dl tésztafőző víz, 
  • 20 dkg parmezán sajt, 
  • 50 dkg tészta.

ELKÉSZÍTÉS:

  1. A fokhagymát meghámozzuk, nagyon apróra vágjuk, a sajtot lereszeljük. A tésztát a csomagoláson feltüntetett útmutatásnak megfelelően megfőzzük. 
  2. Míg a tészta fő, egy nagyobb serpenyőben közepes lángon olívaolajat hevítünk, hozzáadjuk a fokhagymát, nagyjából egy percig kevergetve pirítjuk, ügyeljünk arra, hogy ne égjen, barnuljon meg, csak az ízt akarjuk kinyerni. 
  3. Ha érezzük az illatát, jöhet a megmosott, lecsepegtetett spenót, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Nem kell megijedni, ha a serpenyőben alig férnek el a levelek, a hő hatására pár perc kevergetés után összeesnek. 
  4. Ha már majdnem megfonnyadt a spenót, felöntjük a tejszínnel, hozzáadunk a tészta főzőlevéből, pár percig kevergetve főzzük, végül a parmezán felét is hozzáadjuk, ezzel is sűrítjük a szószt. Ilyenkor ha szükséges, még egyszer sózzuk, borsozzuk. Az elkészült alaphoz adjuk a tésztát, alaposan összekeverjük, hogy a spenótos szósz mindenhol bevonja. 
  5. Az elkészült spenótos tésztát melegen, parmezánnal megszórva tálaljuk.


KOVÁSZOS UBORKA


HOZZÁVALÓK: 

  • 2,5 kg kovászolni való uborka, 
  • 1 fej fokhagyma, 
  • 2 csokor kapor, 
  • 6 dkg só, 
  • 2 l meleg víz, 
  • 25 dkg kenyér.

ELKÉSZÍTÉS: 

  1. A kovászos uborka elkészítéséhez az uborkákat vízbe áztatjuk, mindegyiket alaposan megdörzsöljük, a végei­ket levágjuk, majd három he­­lyen hosszában bevágjuk az oldalát, így jól átjárja majd a sós víz. 
  2. Az előkészített uborkákat bepakoljuk a 3 literes, előzőleg alaposan tisztára mosott befőttesüvegbe, rádobáljuk a nagy fej fokhagyma megpucolt gerezdjeit. Belerakjuk a kaprot, felöntjük kb. 2 liter sós, meleg vízzel úgy, hogy az teljesen el­­lepje az uborkákat, majd a tetejére tesszük a kenyeret. 
  3. Az üveg tetejére kistányért helyezünk, kirakjuk a napra, és kb. 3 napig kint hagyjuk. Ha jónak gondoljuk, óvatosan kiveszünk egy darabot belőle, leöblítjük, és megkós­toljuk. Ha már megpuhult, jól átjárta a sós lé az uborkát, akkor leszedjük róla a kenyeret és a kaprot. 
  4. Az uborkákat kisebb befőttesüvegekbe, vagy műanyag dobozba tesszük, egy szűrőn keresztül ráöntjük a levet, és rádobáljuk a fokhagymákat is. 
  5. Hűtőben tároljuk. Néhány napon belül érdemes elfogyasztani.
Kovászos uborka-1
Kovászos uborka. Fotó: Kállai Márton/MW


GARANTÁLTAN GLUTÉNMENTES: KOVÁSZOS UBORKA KRUMPLIVAL

 
HOZZÁVALÓK: 

  • 14 darab ubor­­­­ka, 
  • 6 gerezd fokhagy­­ma, 
  • 3 darab krumpli, 
  • só, 
  • 1 cso­­kor kapor.

ELKÉSZÍTÉS:

  1. A szokásos módon alaposan megmossuk az uborkát. Ehhez készítsünk ki két, vízzel teli tálat. Az első alapos lemosás után átrakjuk az uborkákat a tiszta tálba, és leöblítjük őket. 
  2. Ezt követően hosszában bevágjuk az uborkákat, de figyelünk arra, hogy a két vége egyben maradjon. 
  3. Az elmosogatott és lecsepegtetett üvegek aljára egy meghámozott krumpli felét rakjuk, majd egy kevés kaprot és 1 gerezd fokhagymát.
  4. Az üvegbe helyezzük az uborkákat, mellé pakoljuk a maradék 2 gerezd fokhagymát, a kaprot, és a végén a tetejére egy kettévágott krump­­lit.
  5. Sós, de nem túl hideg vízzel felöntjük, hogy ellepje. Az üveget letakarva, napos, meleg helyen érleljük.
Kovászos uborka újragondolva. Fotó: Habik Csaba/MW


MALPURA, JOGHURTOS FÁNKOCSKÁK ÖRÖMMEL


A malpura egy joghurtos édesség, amelynek a sze­zoná­lis gyümölcsöknek köszönhetően végtelen szá­mú variá­ciója létezik, emellett pedig különleges, egyszerű és fi­­nom. Fagyasztott gyümölcsök­kel is elkészíthető. 

HOZZÁVALÓK: 

  • 20 dkg fehér liszt, 
  • 8 dkg porcukor, 
  • 0,5 mk. sütőpor, 
  • 2 dl tej, olaj a sütéshez, 
  • 1 l natúr joghurt, 
  • 10 dkg cukor, 
  • 25 dkg gyümölcs.

ELKÉSZÍTÉS: 

  1. Egy tálban összekeverjük a lisztet, a sütőport és a porcukrot. Fokozatosan öntjük hozzá a tejet, miközben habverővel folyamatosan keverjük. Egészen sűrű, csomómentes palacsintatészta állagúnak kell lennie. Ha megvan, ne­­gyedórára félretesszük pi­henni. 
  2. Közben egy nagy tálban összekeverjük a joghurtot és a cukrot. Megmossuk a gyümölcsöt, egy részét villával pépesítjük, hogy az íze jobban érvényesüljön, majd a joghurthoz adjuk. 
  3. Ha a tészta már pihent, felmelegítjük az olajat, a tésztából kiveszünk egy evőkanálnyit, majd a bő, 160 fokra hevített olajba csúsztatjuk. Annyit teszünk az edénybe, amennyi kényelmesen elfér benne. Folyamatos forgatás közben 3-4 perc alatt aranyszínűre sütjük, s végül lecsöpögtetjük a fánkokat. 
  4. Ha a fánkocskák kihűltek, a gyümölcsjoghurtba forgatjuk őket, ezt követően tálalhatóak. Ha kb. 1 óráig ázni hagyjuk őket a joghurtban, alaposan megszívják magukat a gyümölcsös ízzel, és kellemes, puha édességgel lesz dolgunk! Ez esetben akár másfélszeres joghurtmennyiségre is szükségünk lehet.
_MOR3073
Malpura. Fotó: Móricz István/MW

Jó étvágyat kívánunk!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában