Helyi életstílus
2024.07.07. 08:01
Kánikulában is elkészíthető finomságok
A hőségben is gyorsan és könnyen elkészíthető, tápláló ételekből és egy desszertből állítottuk össze legújabb menünket.
Delmagyar.hu
Spenótos tészta
Fotó: Móricz István
SPENÓTOS TÉSZTA
HOZZÁVALÓK:
- 1 ek. olívaolaj,
- 1 fej fokhagyma,
- 50 dkg spenót,
- só,
- bors,
- 2 dl tejszín,
- 0,5 dl tésztafőző víz,
- 20 dkg parmezán sajt,
- 50 dkg tészta.
ELKÉSZÍTÉS:
- A fokhagymát meghámozzuk, nagyon apróra vágjuk, a sajtot lereszeljük. A tésztát a csomagoláson feltüntetett útmutatásnak megfelelően megfőzzük.
- Míg a tészta fő, egy nagyobb serpenyőben közepes lángon olívaolajat hevítünk, hozzáadjuk a fokhagymát, nagyjából egy percig kevergetve pirítjuk, ügyeljünk arra, hogy ne égjen, barnuljon meg, csak az ízt akarjuk kinyerni.
- Ha érezzük az illatát, jöhet a megmosott, lecsepegtetett spenót, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Nem kell megijedni, ha a serpenyőben alig férnek el a levelek, a hő hatására pár perc kevergetés után összeesnek.
- Ha már majdnem megfonnyadt a spenót, felöntjük a tejszínnel, hozzáadunk a tészta főzőlevéből, pár percig kevergetve főzzük, végül a parmezán felét is hozzáadjuk, ezzel is sűrítjük a szószt. Ilyenkor ha szükséges, még egyszer sózzuk, borsozzuk. Az elkészült alaphoz adjuk a tésztát, alaposan összekeverjük, hogy a spenótos szósz mindenhol bevonja.
- Az elkészült spenótos tésztát melegen, parmezánnal megszórva tálaljuk.
KOVÁSZOS UBORKA
HOZZÁVALÓK:
- 2,5 kg kovászolni való uborka,
- 1 fej fokhagyma,
- 2 csokor kapor,
- 6 dkg só,
- 2 l meleg víz,
- 25 dkg kenyér.
ELKÉSZÍTÉS:
- A kovászos uborka elkészítéséhez az uborkákat vízbe áztatjuk, mindegyiket alaposan megdörzsöljük, a végeiket levágjuk, majd három helyen hosszában bevágjuk az oldalát, így jól átjárja majd a sós víz.
- Az előkészített uborkákat bepakoljuk a 3 literes, előzőleg alaposan tisztára mosott befőttesüvegbe, rádobáljuk a nagy fej fokhagyma megpucolt gerezdjeit. Belerakjuk a kaprot, felöntjük kb. 2 liter sós, meleg vízzel úgy, hogy az teljesen ellepje az uborkákat, majd a tetejére tesszük a kenyeret.
- Az üveg tetejére kistányért helyezünk, kirakjuk a napra, és kb. 3 napig kint hagyjuk. Ha jónak gondoljuk, óvatosan kiveszünk egy darabot belőle, leöblítjük, és megkóstoljuk. Ha már megpuhult, jól átjárta a sós lé az uborkát, akkor leszedjük róla a kenyeret és a kaprot.
- Az uborkákat kisebb befőttesüvegekbe, vagy műanyag dobozba tesszük, egy szűrőn keresztül ráöntjük a levet, és rádobáljuk a fokhagymákat is.
- Hűtőben tároljuk. Néhány napon belül érdemes elfogyasztani.
GARANTÁLTAN GLUTÉNMENTES: KOVÁSZOS UBORKA KRUMPLIVAL
HOZZÁVALÓK:
- 14 darab uborka,
- 6 gerezd fokhagyma,
- 3 darab krumpli,
- só,
- 1 csokor kapor.
ELKÉSZÍTÉS:
- A szokásos módon alaposan megmossuk az uborkát. Ehhez készítsünk ki két, vízzel teli tálat. Az első alapos lemosás után átrakjuk az uborkákat a tiszta tálba, és leöblítjük őket.
- Ezt követően hosszában bevágjuk az uborkákat, de figyelünk arra, hogy a két vége egyben maradjon.
- Az elmosogatott és lecsepegtetett üvegek aljára egy meghámozott krumpli felét rakjuk, majd egy kevés kaprot és 1 gerezd fokhagymát.
- Az üvegbe helyezzük az uborkákat, mellé pakoljuk a maradék 2 gerezd fokhagymát, a kaprot, és a végén a tetejére egy kettévágott krumplit.
- Sós, de nem túl hideg vízzel felöntjük, hogy ellepje. Az üveget letakarva, napos, meleg helyen érleljük.
MALPURA, JOGHURTOS FÁNKOCSKÁK ÖRÖMMEL
A malpura egy joghurtos édesség, amelynek a szezonális gyümölcsöknek köszönhetően végtelen számú variációja létezik, emellett pedig különleges, egyszerű és finom. Fagyasztott gyümölcsökkel is elkészíthető.
HOZZÁVALÓK:
- 20 dkg fehér liszt,
- 8 dkg porcukor,
- 0,5 mk. sütőpor,
- 2 dl tej, olaj a sütéshez,
- 1 l natúr joghurt,
- 10 dkg cukor,
- 25 dkg gyümölcs.
ELKÉSZÍTÉS:
- Egy tálban összekeverjük a lisztet, a sütőport és a porcukrot. Fokozatosan öntjük hozzá a tejet, miközben habverővel folyamatosan keverjük. Egészen sűrű, csomómentes palacsintatészta állagúnak kell lennie. Ha megvan, negyedórára félretesszük pihenni.
- Közben egy nagy tálban összekeverjük a joghurtot és a cukrot. Megmossuk a gyümölcsöt, egy részét villával pépesítjük, hogy az íze jobban érvényesüljön, majd a joghurthoz adjuk.
- Ha a tészta már pihent, felmelegítjük az olajat, a tésztából kiveszünk egy evőkanálnyit, majd a bő, 160 fokra hevített olajba csúsztatjuk. Annyit teszünk az edénybe, amennyi kényelmesen elfér benne. Folyamatos forgatás közben 3-4 perc alatt aranyszínűre sütjük, s végül lecsöpögtetjük a fánkokat.
- Ha a fánkocskák kihűltek, a gyümölcsjoghurtba forgatjuk őket, ezt követően tálalhatóak. Ha kb. 1 óráig ázni hagyjuk őket a joghurtban, alaposan megszívják magukat a gyümölcsös ízzel, és kellemes, puha édességgel lesz dolgunk! Ez esetben akár másfélszeres joghurtmennyiségre is szükségünk lehet.
Jó étvágyat kívánunk!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Feliratkozom a hírlevélre