Helyi életstílus

2024.06.25. 11:30

Sugár Tímea Vásárhelyen: sportolóként soha ne keress kiskapukat

A sikeres sportolói karrier feltételeiről beszélt nemrégiben a vásárhelyi sportiskola diákjainak Sugár Tímea, válogatott kézilabdakapus, kapusedző.

Tábori Szilvia

A kudarc fáj, de tesztel, hogy mennyire akarjuk a választott sportágat, mennyit vagyunk hajlandóak megtenni érte. Fotó: Tábori Szilvia

Megalkuvás nélküli munka, adatelemzés, célok, önfejlesztés, szellemi, testi és lelki egység, alázat, nyitottság és sokszínűség, tanulni vágyás, bizalom az edzők, az oktatók, a sportoló munkáját kísérők iránt. Nem utolsó sorban pedig az ellenfél tisztelete. Sugár Tímea válogatott kézilabdakapus, kapusedző nemrégiben a Hódmezővásárhelyi Szent István Általános Iskola sportrendezvényére érkezett a városba, ahol a sikeres sportolói lét, a karrier feltételeiről és lehetőségeiről beszélt a diákoknak. 

Elmondta, hogy miféle tanulópénz a kudarc, a negatív események hogyan erősítenek lelkileg, miként tanítanak küzdésre. 

– A komfort mindig rossz tanácsadó, elkényelmesít, nem hagyja, hogy teszteljük önmagunkat, kitoljuk a saját határainkat. Legyen az a cél, hogy kihozzuk magunkból a legtöbbet, hogy minden este, amikor számot vetünk a napunkkal, azt tudjuk mondani, én mindent megtettem. Ha ezt meg tudjuk tenni, bármi is jön az életben, túl tudunk lépni rajta – hangsúlyozta. Ahogy azt is: a sportolói kudarc egy információ, egy elemzésre váró adat, amelyből tanulva előbbre lehet jutni, fejlődni. 

A válogatott sportoló szerint a test-elme-lélek együttes fejlesztése különösen fontos egy sportoló életében. Minden összeegyeztethető, és ha a tanulás rendben megy, a sportpályafutás is eredményesebb lehet. Mindez egyáltalán nem lehetetlen: felelevenítette azokat az éveket, amikor aktív sportolóként egyetemre járt, tanult és tanított egyszerre. 

– Soha ne keressetek magatokban kiskapukat, a célokra figyeljetek. Menjetek előre és tegyetek meg érte mindent. Figyelve, elemezve a teljesítményt, akarjatok jobbá válni, a lehető legtöbbet kihozni minden pillanatból – tette hozzá Sugár Tímea, aki olyan tanítványokkal dolgozhatott már, mint Szikora Melinda vagy Kiss Éva. Két éve pedig az első női kapusedzőként a férfi mezőnyben dolgozik a legmagasabb szinten. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában