2023.09.24. 10:30
Csak a halászlé nem volt tökből a dorozsmai fesztiválon – Galéria
Tökös sütemények, sült és faragott tök is volt az idei Dorozsmai Tökfesztiválon, a főszereplő azonban a hagyományoknak megfelelően ismét a halászlé volt. Negyven csapat főzte a népszerű egytálételt, hogy aztán nyári hangulatban, barátokkal piknikezhessenek a művelődési ház udvarán.
A tökfesztivál slágere idén is a halászlé volt, 40 csapat főzött a rendezvényen. Fotó: Timár Kriszta
Tizenharmadik alkalommal rendezték meg a Dorozsmai Tökfesztivált, aminek idén is a művelődési ház udvara adott otthont. A rendezvénysorozat pénteki napja a gyermekekről szólt: volt zenés műsor, kézműves foglalkozás és töklámpás felvonulás is. Ezen a napon köszöntötték a tökmagokat, vagyis az elmúlt egy évben született kicsiket is. A rendezvény fő napja azonban a szombat volt, amikor halléfőzésben mérhetik össze tudásukat a baráti társaságok, munkahelyi közösségek.
Csak a halászlé nem volt tökből a dorozsmai fesztiválon – Galéria: Timár Kriszta
Idén 40 csapat nevezett
– mondta el lapunknak Lévainé Jakus Edina, a művelődési ház vezetője. Nem maradt tehát éhes a négytagú zsűri, aminek mindegyik csapat főztjét végig kellett kóstolnia.
Mi, a két laikus, annyit tudunk eldönteni, hogy finom vagy nem, a szakmai zsűritagok pedig minden mást értékelnek
– avatott be az ítészek munkájába Avramov András szőregi képviselő, aki Szekeres Sándor Gáborral, a szőregi művelődési ház vezetőjével az ételszerető zsűritagokat képviselte. Vajtó László és Shabanája Nóra pedig szakmabeliként értékelték a halhús állagát, a paprika ízét és minden egyéb fontos szempontot.
Voltak különleges ételek – például kapros hallé harcsagaluskával –, de a többség a hagyományos ízekre esküdött. Például Szekeres Zoltán, aki 10 kiló halat főzött meg a 20 fős helyi társaságnak.
Minden évben itt vagyunk, dorozsmaiként ez természetes. Nem a győzelemért, hanem hogy egy jót együnk
– mondta a férfi, aki ilyenkor azt sem bánja, hogy már előző nap filéz, hajnaltól pedig paszíroz.
A halászléfőzés tehát a legnépszerűbb program a rendezvényen, de például tökös ételekkel is lehetett versenyezni. Idén kekszet, pitét, golyót, tekercset, muffint és tortát is készítettek háziasszonyok, ezeket a résztvevők ingyen meg is kóstolhatták. Akinek nem jutott, mert hamar elkapkodták az édességeket, az sem maradt tök nélkül, hiszen a kemencében összesen 170 kilót sütöttek meg. Mellé pedig desszertnek 120 kiló almát is. Aki esetleg már a halloweeni tökfaragásra készülne, az praktikákat leshetett el Tanács Attila zöldségfaragótól, aki idén is művészi kompozíciókat alkotott, a művelődési ház nagytermében pedig töknemesítő mutatta be, milyen fajtákat érdemes most keresni.
A rendezvényen délután fellépett az UFO együttes, majd az őszi hangulatú, de nyári melegben tartott programra hirtelen rátört az ősz, így az immár esősre fordult időben tartották meg a napzáró diszkót.