Hódmezővásárhely

2023.05.31. 11:00

Az univerzum ismeretlen titkát kutatja Bodré Zalán

Elegendő kutatás és álmatlan éjszaka árán Bodré Zalán talán közelebb kerülhetne az eddig ismeretlen fekete lyuk titkához. Az ifjú vásárhelyi fizikus a csillagok felé tör, de előbb még az ELTE fizika szakán edződik szeptembertől.

T. Sz.

Bodré Zalán (balról a második) az univerzum egyik legnagyobb rejtélyének szentelné szakmai karrierjét. Fotó: Tudományos Ismeretterjesztő Társulat

Máig tisztázatlan, mi is zajlik pontosan a fekete lyukak mélyén, amelyekről eddig mindössze két fényképet sikerült készíteni. A 18 éves Bodré Zalán mégis az univerzum egyik legnagyobb rejtélyének szentelné szakmai karrierjét. Másfél évig készítette az Utazás egy fekete lyuk középpontja felé című esszéjét. Dolgozatát leközölte az Élet és Tudomány hetilap is, előbb viszont szerzője az ország legjobbjai között szerepelt az Országos Tudományos Diákköri Konferencia megmérettetésén. Ott a szakmai zsűri a 6 legjobb közé válogatta Veszprémben, és ezüst minősítéssel díjazta. 

Mint azt a Délmagyarország­nak el­mond­­ta, az OTDK-dolgozat első része lényegében egy ismeretterjesztő burkolat alatti mese. Abban minimális tudományos jártassággal is érthetően járja körbe, hogy milyen is lehetne egy út a feltérképezhetetlen fekete lyuk felé. A második rész viszont már matematikailag járja körbe ugyanazt a témát. A talányos objektum belső történései még felfedezetlenek, ám Einsteinnek és tudóstársainak köszönhetően mégis lemodellezhetők. És éppen ez az, ami igazán foglalkoztatja Zalánt. 

Az általánosan elfogadott elmélet szerint a fekete lyuknak van egy eseményhorizontja. Az a határ, ahonnan nem tud fény kijönni, ezért nem tudjuk, mi történik az objektum belsejében. Valamelyest elfogadott elmélet, hogy középpontjában található egy végtelen sűrűségűnek mondott pont, a szingularitás. A fizikában ez egy olyan pontot jelent, amelynek leírásához a jelenlegi tudásunk szerint egy új, még fel nem fedezett elmélet szükséges

 – magyarázta Zalán. Hozzátette, tudósok matematikai formulákkal már lebontották az eseményhorizont alkotta barikádot. Ő pedig – bár lehet nagyot álmodik – mégis úgy véli, elegendő kutatással és álmatlan éjszakával megtalálhatja az eddig rejtve maradt válaszokat. 

A vásárhelyi gimnáziumból most ballagó fiatal már egy éve dolgozik együtt egy finn fizikussal, az ELTE TTK Talentum programjában. Korábban sikeresen szerepelt a Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpia magyarországi válogatóján. Szalai Tamás volt az OTDK-n a témavezetője, a Bethlen-gimnáziumban Berecz János tanította őt fizikára. Az élet buktatóin pedig legfőbb cinkosa kémia–biológia szakos kedvese, aki nem csupán meghallgatja, meg is érti Zalán szakmai dilemmáit. 
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában