Kiszombor

2023.02.24. 13:30

Ünnepelt a kiszombori ovi

Az intézmény dolgozóinak emléket állító tabló leleplezésével és óriástortával ünnepelte születésnapját pénteken a kiszombori óvoda. Pontosan 140 éve kezdte meg működését abban az épületben, amit névadója, Karátson Emília ajánlott fel.

Szabó Imre

A kiszombori óvoda 140. születésnapja vidáman telt. Fotó: Szabó Imre

Alapításának 140. évfordulóját köszöntötte pénteken a kiszombori Karátson Emília Óvoda, mely a térség leghosszabb ideje működő intézménye. Névadója a nevezetes Rónay család egyik sarjának, Rónay Jánosnak volt a felesége, és ő adományozta azt az épületet, amelyben a kisdedóvó megkezdte működését a helyi vöröskeresztes egylet kezdeményezésére.

Fotó: Szabó Imre

Az igazgató, Börcsökné Balázs Márta a Délmagyarországnak elmondta: a feljegyzések szerint ezzel akkoriban szülői igényekre reagáltak, hiszen a felnőttek dolgoztak, az otthon egyedül maradt gyerekek pedig időnként baleseteket, sőt tüzeket is okoztak.

Érdekes, hogy akkoriban a foglalkoztatást középpontba állító elvek alapján kezdődött meg itt az apróságok nevelése. Azóta sok minden változott, de ebben követjük a hagyományokat 

– jegyezte meg.

Az eredetit már lebontották, ám jelenleg is egy hasonlóan szép, műemlékjellegű, de kibővített és folyamatosan korszerűsített épület, az egykori főszolgabírói ház ad otthont az intézménynek. Az ünnepségen Szirbik Imre polgármester elmondta: legutóbb pályázati forrásból és önkormányzati önerőből több mint 40 millió forintot fordítottak itt energetikai felújításra. Jelenleg 7 csoport, 119 gyerek jár ide, és 18-an dolgoznak itt.

Fotó: Szabó Imre

Az ünnepséget az tette emlékezetessé, hogy leleplezték azt a tablót, ami az óvoda egykori és jelenlegi, ott hosszú időt eltöltött dolgozóinak állít emléket. Aki közülük eljött, egy szál virág kíséretében kapott róla egy fotót. Van a folyosón egy másik, hasonló is, amely az óvodavezetők emlékét idézi meg a kezdetektől. A gyerekek persze inkább az óriás születésnapi tortának örültek, amiből az uzsonna után mindenki kapott egy-egy szeletet.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában