2022.11.26. 20:20
Nyolcvan kiló szalonnából sült a tepertő Mórahalmon - fotók
Öt csapat összesen 80 kilónyi szalonnából sütött tepertőt szombaton Mórahalmon. A tematikus fesztiválon mindenkinek jutott a friss ropogtatni valóból, de volt haltepertő és zsíros batátás kenyér is.
Kora délutántól folyamatosan sült a tepertő. Fotó: Karnok Csaba
Nyolcadik alkalommal rendezték meg a Mórahalmi Pálinkaversenyt és Tepertőfesztivált. Kora délutántól öt csapat sütötte folyamatosan a ropogtatni valót a rendezvénytér sátrában, mindenki 16 kiló szalonnát kapott hozzá alapanyagként. A friss, meleg szalonnát pedig aztán bárki megkóstolhatta, a 80 kilónyiból jutott mindenkinek.
Vajdaságból két csapat is szorgoskodott. Ottjártunkkor már egy órája kevergették az üstben a zsíron úszó szalonnát, de mint mondták, még legalább ugyanennyi kell neki.
– A régiek tejet is öntöttek rá, mikor kisült, hogy szép színe legyen. Az ugyanis megpirosítja. De mi csak sózzuk – árulta el Engi Péter, aki – ha már a hagyományokról volt szó – arról is megemlékezett, hogy a disznóvágásokon mindig kötelező elem volt a tepertősütés.
Pálinkaverseny és tepertőfesztivál Mórahalmon - fotók: Karnok Csaba
– A zsír pedig ugyanolyan értékes volt, mint bármi más, hiszen abban tették el a húst – mesélte. Hozzátette: az első disznót András napkor vágták le, náluk ezért a fő tepertősütőnek Kribtovát Andrást jelölték ki, még akkor is, ha csak néhány nap múlva lesz a névnapja.
A Szegedi SZC Tóth János Mórahalmi Szakképző Iskola diákjai készen hozták a tepertőt. Reggel sütötték, egyik felét sóval és borssal, másikat sóval és fokhagymával ízesítették. A helyszínen sem tétlenkedtek azonban: Pápai Péter vezetésével 6 kiló pontyból készítettek haltepertőt.
– A szeretet a titka – magyarázta jókedvűen a pedagógus, akivel 14 kilencedikes fiatal sürgött-forgott a látványkonyhában.
Nem ez volt egyébként az egyetlen stand, ahol a tepertőn kívül mást is kínáltak. Meg lehetett kóstolni például zsírral megkenve a díjnyertes batátás kenyeret, több helyen tepertőkrémmel is készültek, illetve volt kézműves hentesáru is, melyből szintén bőséges kínálótálat állítottak össze. És hogy jobban csússzanak a falatok, a pálinka és párlatverseny nevezett itókáit is meg lehetett ízlelni még azelőtt, hogy kiderült volna, a zsűri melyiket találta a legzamatosabbnak.
A programokat a nap második felében az Arlechino Tánc-és Sportegyesület, valamint a Mórahalmi Fúvószenekar előadása, a Magyar Pálinka Lovagrend felvonulása és a Parlando énekegyüttes fellépése, illetve tombolasorsolás színesítette. Volt kirakodóvásár és hogy a gyerekek se unatkozzanak, nekik szimulátoros játékokat helyeztek ki és kézműves sarkot rendeztek be.