Kistelek

2022.10.15. 15:30

Vásári forgatag, sajt és lecsó a fesztiválon - fotók

Kisteleken huszonkettedik alkalommal rendezték meg szombaton a sajt- és gasztronómiai fesztivált, mezőgazdasági kiállítást a Szent László téren és a sportcsarnokban. A vásári forgatagban sok mindent lehet vásárolni, de a jó kedvet ingyen adják.

Imre Péter

Vásári forgatag, kóstoló, lecsó és gazdag program fogadta a sajtfesztiválra kilátogatókat. Fotó: Imre Péter

Mi szem-szájnak ingere – minden finomságot megtaláltak a kilátogatók a XXII. Sajt- és Gasztronómiai Fesztivál, Mezőgazdasági Kiállítás standjainál Kisteleken. Kóstolhattunk mustot, gombócot, sós süteményt, rántott sajtot, sajttal töltött szeletet, sajttal megkent kifliszeleteket. Utóbbi hármat a helyi önkormányzat jóvoltából, a rendezvényen Nagy Sándor polgármester is megjelent. Nem hagyhattuk ki egyiket sem, egyszerűen kínálták magukat... Ki sem „cselezhettük" ezen az eseményen a kaját: Antal Imre plébános az üdvözlés utána rögtön azt kérdezte: – Ettél már valamit? Gyere, van fasírt és szalonna is!

A kisteleki kertbarát kör főzte lecsóért Kordás Tibor és Sisákné Valéria felelt, ismét 200 adag készült, amit kiosztottak az árusok és a kilátogató kistelekiek között. Az éppen a padon pihenő Valéria tréfásan megjegyezte: – Végre van alattvalóm, van aki dolgozik helyettem. Elárulta, 24 éve már – kimaradt 2 esztendő –, hogy részt vett az első ilyen eseményen, akkor két tálca édességet sütött.

– Ez az egyik kedvenc rendezvényem, nyugdíjasként ráérek, és ha tehetnem eljövök – mondta a Szegedről érkezett Ani. – Kedvesek az emberek, gyönyörűek a kiállított termények – ilyeneket városon nem látni –, megismerhetem a helyi sajátosságokat, a sajtokat, jók a programok, például a népzene, a citeramuzsika. Nagyon érdekelnek az autók, a Mercedes-felvonulás – közölte, és már ment is autólesre.

A csengelei Vincze János fafaragó népi iparművész 11. alkalommal kínálta alkotásait.

– Inkább kiállítás ez, mert elég drága egy-egy darab. Igyekszem megörökíteni a hagyományokat, megformáztam már juhászt, köpülő asszonyt, bognárt és kubikost – közölte. Rajta kívül az árusok sokféle portékával vonultak fel, vehettünk termelői bort, hímzést, játékokat, mézet, rongyszőnyeget, különböző ékszereket, karkötőket, fejfedőt, szörpöt, dísztárgyakat, kulcstartót, táskákat, ahogy manapság mondjuk, mindent is. Ja és el ne felejtsem: házi készítésű sajtot.

Az érkezőket kapu fogadta, és mellette állt a különböző terményekkel, zöldségekkel és gyümölcsökkel ékesített pódium, melyen egy-egy ötletesen kialakított lány- és fiúseprű figura dominált. Aki a kapun belépett – de ha más irányból jött, akkor is – megpillantotta a már korábban hallott, három tangóharmonikával felálló zenekart. Ismert nótákat, slágereket játszottak, mint a Millió rózsaszál, a Nád a házam teteje, és még sorolhatnánk. Akadtak, akik táncra is perdültek a Szent László téren. Persze, a legkisebbekre is gondoltak. A gyermekeket koruknak megfelelő programok, kézműves foglalkozások és játszóház fogadta.

A napot Vincze Lilla és zenekarának koncertje, valamint bál zárja. De a hangulatot szavakkal nem lehet leírni, aki kíváncsi, annak őszintén azt javasoljuk: feltétlenül jöjjön el Kistelekre.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában