2021.04.07. 13:15
Húsvétkor is szerepelt a makói hobbiszakács, Sarró Mihály
A makói Sarró Mihály 2005 óta rendszeres szereplője a TV Paprika nevű országos gasztrocsatornának, ahol a legtöbbször a csanádi táj ízvilágával kápráztatja el a nézőket. Legutóbb épp a napokban volt képernyőn – ezúttal süteményt sütött.
Sarró Mihály annak ellenére lett a gasztrocsatorna kedvence, hogy nem szakmája a sütés-főzés. Fotó: Sarró Mihály közösségi oldala
Fotó: Sarró Mihály közösségi oldala
Sarró Mihályt nemigen kell bemutatni a makóiaknak. Noha magát rokonszenves szerénységgel hobbiszakácsnak mondja, évtizedek óta ismert arról, hogy a kezei közül kerülnek ki a legfinomabb fogások különböző családi, baráti rendezvényeken. Alkalma pedig a sütés-főzésre már csak azért is volt bőven a járványveszélyes időkig, mert a falu szülötteként ő vezeti a királyhegyesi nyugdíjasklubot, ráadásként az egyik legnépesebb és legnagyobb múltú makói civil szervezet, a helyi kertbarát kör elnöke is egyben.
Mi több, borászkodik is. Nem is akárhogyan: 2013-ban lovagi címet kapott a Szent Vince Borlovagrendtől.
A TV Paprika 2005-ben fedezte fel őt, méghozzá a makói Tourinform-iroda akkori vezetője, Rozsnyai Éva ajánlására.
Akkor a Főtér című műsor vendége volt, és Miska bácsi fokhagymás levesét főzte meg a nézőknek. Azóta se szeri, se száma a műsoroknak, amelyekben a makói táj ízvilágát megidéző csemegékkel szerepelt. 2007-ben például Zalatnay Brigitta invitálására hagymás pirítóst készített, amelynek receptje bekerült a Hagymát hagymával című receptkönyvbe is, 2010-ben pedig a csatorna sztárszakácsát, Serényi Zsoltot látta otthonában vendégül – de ugyancsak szerepelt egy nemzetközi tévés főzőversenyben. A csapat, amelyiknek tagja volt, végül ezüst serleget nyert.
Legutóbb épp a hétvégén volt képernyőn.
– Ez egy korábbi felvétel ismétlése volt – mondja Sarró.
– Nagyon büszke vagyok rá, hogy az Édes nagyik, finom sütik című műsorban már sokadszorra, nézői kérés alapján szerepeltünk a feleségemmel
– teszi hozzá. Ebben ő hagymás kiflit, imádott felesége pedig lúdláb szeletet készít.
Persze most sem ül a babérjain. Mint mondja, épp tegnap talált ki egy finomságot, ami a megmaradt húsvéti sonka újrahasznosítására alkalmas.
– A füstölt sonkás tejszínes tészta úgy készül, hogy a sonkát kockákra darabolom, kell még hozzá fodros tészta, tejszín, zöldhagyma és lila hagyma – árulta el. Egyszer a közeljövőben talán ezt is be fogja mutatni a TV Paprika nézőinek.