Segíti a beporzó rovarokat

2021.03.17. 16:01

Rovarhotelt épített a makói múzeum udvarán Csányi Tibor

A makói József Attila Múzeum udvarán, a jelenleg raktárként hasznosított apátfalvi ház falán immár egy rovarhotel is található. Az intézmény karbantartója, Csányi Tibor készítette, hogy a múzeum kertjét látogató beporzók otthonra lelhessenek benne.

Szabó Imre

Csányi Tibor büszke az általa épített rovarhotelre. Fotó: Szabó Imre

Egyelőre nincs lakója, de ez nem is csoda, hiszen alig pár napja készült el a makói múzeum rovarhotele. Mint lapunkban is beszámoltunk róla, az intézmény a tavalyi sikert követően a múlt héten idén is megszervezte – igaz, most a járványveszély miatt csak online módon – a beporzók napját, amellyel a méhek, darazsak, egyéb hasznos rovarok munkájára igyekezett ráirányítani a figyelmet. Rejtvények, játékos feladatok, méhészkedéssel kapcsolatos tárgyakat bemutató kisfilm került fel a múzeum honlapjára, s ráadásként az ott dolgozók megkérték az ezermester hírében álló karbantartót, Csányi Tibort, hogy készítsen egy rovarhotelt.

– Fogalmam sem volt, az ilyesmi egyáltalán hogy néz ki

– vallotta be Csányi Tibor.

Az interneten nézett utána, és annak is, hogy hogyan, miből kell elkészíteni. Kiderült: állványra kell állítani vagy falra kell felfüggeszteni úgy, hogy ne tudjon felnedvesedni, de a nap érje és szokás tetőt is rakni fölé.

Csányi Tibor büszke az általa épített rovarhotelre. Fotó: Szabó Imre

A múzeumi rovarhotelt két fiókból rakta össze az alkotója, így a polcok elkészítésével külön már nem kellett foglalkoznia. Ezekben lyukacsos tégla, kifúrt kukoricacsutka, bodza, toboz, kukoricaszár és nád található – csupa olyan dolog, amiben szívesen megbújnak a rovarok. A munka mintegy négy-öt órát vett igénybe összesen.

Csányi Tibor azt mondta, úgy gondolja, ebbe méhek valószínűleg nem fognak költözni, hiszen azok a védettebb helyeket szeretik, különböző rovarok, lepkefélék azonban minden bizonnyal örömmel telepszenek meg majd benne. Hamarosan készíteni fog további rovarhoteleket is – egyet például a makói városháza erkélyén fognak elhelyezni, az épület ugyanis az előtte lévő pompás virágoskertről is nevezetes.

Mi is készíthetünk az erkélyre vagy a balkonok mellé

A magányosan élő méhek és darazsak szaporodását segítő természetvédelmi eszközök elhelyezésére biztat a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME). Ezek már kora tavasztól segíthetik a szelíd beporzók szaporodását. A házi méhek faodvakat, kaptárakat igénylő több tízezres kolóniáival ellentétben a magányos fajok ujjnyinál vékonyabb járatok védelmére bízzák utódaikat. Ezekbe a nőstény méhek nektárt és virágport, a darazsak megbénított ízeltlábúakat halmoznak fel, erre petéznek, majd a bölcsőket sárdugóval zárják le.

A kikelő lárva a táplálék elfogyasztását követően bebábozódik, végül a kikelő kifejlett rovar átrágja magát a sárdugón, és megkezdi felnőtt életét.

Ilyen bölcsőkamra biztosítható számukra az erkélyre, ablakpárkányra, virágos balkonládák mellé is kihelyezhető méhecskehotellel. Ez lehet egy 10-40 milliméter átmérőjű furatokkal lyuggatott tűzifa kugli, de építhető szekrényes méhecskehotel is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában