Diószegi Ágnes játékos foglalkozása

2020.10.06. 18:19

A mesék által többek leszünk mind – Galéria

Ahogy gyerekként fejlődik a képzelőerőnk, ahogy átéljük a hétköznapok történéseit a mesék által, úgy leszünk egyre bátrabbak és erősebbek. Diószegi Ágnes a legkisebbeket és szüleiket várta foglalkozásra a vásárhelyi gyermekkönyvtárban. 

T.Sz.

A mai rohanó, információkkal túlterhelt világban meg kell teremtenünk a képzelőerő, a mesék pillanatait.

Fotó: Tábori Szilvia

A gyerekekhez igazodva, igényeikre, hangulatukra reagálva, spontán alakult Diószegi Ágnes vásárhelyi író, bábjátékos babás-mamás foglalkozása a Németh László Városi Könyvtárban.

– Örök és fontos feladat szülőként, hogy mindig az adott korosztályhoz illő mesét válasszunk. Az olyan történetek támogatják leginkább fejlődésükben a gyerekeket, amelyek életükre reflektálnak, abban navigálják őket – mondta kérdésünkre Diószegi Ágnes, a tíz órakor kezdődő program előtti készülődés közben. Az éppen a keze ügyében lévő, egy szegedi bábkészítő által készített, letisztult és díszítetlen bábokat mutatva magyarázta, hogy azért kedveli az egészen egyszerű kialakítású figurákat, mert a kicsik a fantáziájukra hagyatkozhatnak. Ezt fontos szempontként említi a mesék otthoni kiválasztásánál is. A mai rohanó, kész információkkal, folyamatosan mozgóképes tartalommal túlterhelt világban meg kell teremtenünk a képzelőerő pillanatait, amikor a történetek magával ragadják a fantáziát. A történetek sokféle tudást hordoznak magukban, a gyerekek általuk megtanulnak élethelyzetekre reagálni.

Hogy a szülők ne vesszenek el a gazdag kínálatban, Diószegi Ágnes a következőket tanácsolta: a népmesék hatása vitathatatlan, de a gazdag kortárs gyermekirodalom mellett sem szabad szó nélkül elmenni. A régi tanulságos történetek mellett azért érdemes figyelni a most íródott művekre, mert azok a jelen kérdéseire és helyzeteire reagálva születnek. Azokat hallva a gyerekek megtanulják feldolgozni a körülöttük zajló eseményeket, könnyebben helytállnak az életben az átélt történetekkel. Az írónő úgy fogalmazott: a kicsik a jelen értő olvasóiként válhatnak a múlt értő olvasóivá.

– A legkisebbeknek állatos meséket, történeteket hoztam, a hangutánzást, a képeket hangsúlyozva, hogy felkeltsük az érdeklődésüket. Ők a tündérmesék helyett inkább a napjaik történéseiről szeretnek hallani. Szeretem, ha a gyerekek bekapcsolódnak az előadásba, hogy a cselekmény részesei lehessenek – magyarázta Diószegi Ágnes, aki a szegedi bábszínházban töltött évei alatt egy életre elköteleződött a műfaj mellett. Azt mesélte zenét, történetet, látványt nyújt egyszerre, miközben minden érzékszervet megragadva mesélnek a bábjátékok. Ilyenkor a gyerekek fejében a saját képeik dolgoznak.

A vásárhelyi Németh László Városi Könyvtárban ezen a héten, az Országos Könyvtári Napokhoz csatlakozva, izgalmas programokat kínálnak. Csütörtökön 17 órától a Wass Albert Irodalompártoló Egyesület szervez előadást Rejtő Jenő feledhetetlen alakjairól, pénteken délelőtt Daru Éva könyvtáros segíti a jelentkezőket a könyvtári mobilapplikáció használatában. Október 11-én, vasárnap 9 és 13 óra között ingyenes beiratkozást, kedvezményes tagsághosszabbítást, kézműves programot, könyvbemutatót kínálnak a könyvtár munkatársai.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában