Múltidéző

2024.07.18. 13:35

Bérgyilkossal ölette volna meg a saját apját a vasutas

Bérgyilkossal akarta megöletni saját apját ifj. Kiszely János. A csabai származású, de Szegeden vasutasként dolgozó férfi az örökségre pályázott. Az esetről napra pontosan 113 éve július 18-án számolt be a Délmagyarország.

Delmagyar.hu

Korabeli vasutasok. Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Fortepan / Morvay Kinga

Egy Szegeden dolgozó vasúti felvigyázó gyakornok, ifj. Kiszely János elhatározta, hogy megöli apját, Kiszely János jómódú csabai gazdát, hogy hozzájusson az örökségéhez. Az adósságokba keveredett és könnyelmű életet élő fiatalember bérgyilkost fogadott a terv végrehajtására – erről írt a Délmagyarország II. évfolyam, 162. (12) száma. 

Az esti lapban az is olvasható, hogy először Dina Zsiga békéscsabai cselédközvetítőt próbálta megnyerni a feladatra, akinek egy új pisztolyt is küldött. Dina azonban értesítette az apát, aki a hír hallatán ugyan összetört, de nem vette komolyan a fenyegetést.

Ifj. Kiszely János később egy újabb bűntársat, a 23 éves Teprényi Károlyt kereste fel, akivel részletesen megtervezte a gyilkosságot. Egy szállodai szobában zajló megbeszélésük során egy katona kihallgatta őket és értesítette a szállodatulajdonost, Lipkovits Józsefet, aki riasztotta a rendőrséget. A rendőrök és csendőrök csapdát állítottak Kiszely János háza előtt, ahol éjjel elfogták a két összeesküvőt, mielőtt végrehajthatták volna tervüket.

A hatóságok azonnal letartóztatták ifj. Kiszely Jánost és Teprényi Károlyt, akiket Gyulára vittek előzetes letartóztatásra. Mindketten beismerték bűnös szándékukat, így megindult ellenük a büntetőeljárás. Az apa életét megmentették, a fiatal Kiszely és társa börtönben várták a további sorsukat. Arról már a másnap esti Délmagyarország írt, hogy a fiú megpróbált saját kezével véget vetni az életének. Az ablakrácsra akarta felakasztani magát, de a börtönőrök megakadályozták ebben.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!