Szeged

2021.11.04. 17:28

Emlékplakettel ismerték el Sztanó János életútját

Az Életfa emlékplakett bronz fokozatával ismerte el Sztanó János munkásságát és életútját Nagy István agrárminiszter. A Szegedfish Kft. ügyvezető igazgatója csaknem négy évtizede vezeti a halgazdaságot, ahol egyébként gyakornokként kezdte pályafutását.

Arany T. János

Végigjárta a ranglétrát, 39 éve vezeti a Szegedfish Kft.-t Sztanó János. Fotó: Kuklis István

Fotó: Kuklis István

– Az érdekel a legjobban, ki terjesztett fel a díjra

– morfon­dírozott az irodájában Sztanó János, a szegedi halgazdaság, a Szegedfish Kft. ügyvezető igazgatója, miközben megmutatta legutóbbi, igen rangos elismerését. Az Agrárminisztérium Élet­­fa emlékplakettjét a díjazott életútjának elismerése céljából alapították, így abban állapodtunk meg az igazgatóval, hogy minden bizonnyal szakmabeli terjesztette föl. Sztanó az emlékplakett bronz fokozatát vehette át a budapesti Vigadóban a kö­­zelmúltban.

Sztanó János 1951-ben Dunaföldváron született, tanulmá­nyait szülőhelyén kezdte, kö­­zépiskolába Kecskeméten járt. Budapesten szerzett közgazdászdiplomát. Szegedre egyetemista felesége miatt költö­zött. Arra a legbüszkébb, hogy az idén 91 éves céghez 1972 óta van köze, és ebből 39 éve első számú vezetője.

Az ügyvezetőnek ez volt az első munkahelye, ahová társadalmi ösztöndíjasként került 1973-ban. Az akkor még Szegedi Állami Gazdaságban Szegedtől Ásotthalomig, Kübekházán át Pusztamérgesig folyt a munka. A több mint 800 dol­­gozót alkalmazó mezőgazdasági nagyüzem tógazdasági haltermeléssel, tejtermeléssel, sertéstenyésztéssel, szőlő- és bortermeléssel, valamint hagyományos szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozott.

Végigjárta a ranglétrát, 39 éve vezeti a Szegedfish Kft.-t Sztanó János. Fotó: Kuklis István

Munkába lépve a ranglétrát végigjárva gyakornokként, pénzügyi vezetőként, közgazdasági igazgatóhelyettesként dolgozott. 1975 és 1980 között beruházási lebonyolítóként feladata volt a több mint 300 hektár szőlőültetvény létrehozása és a halastóbővítés megvalósításának irányítása.

Másik nagy büszkesége, hogy a Fehér-tói tógazdaságnak és az itt kitenyésztett, önálló fajtaként elismert szegedi tükrös pontynak sikerült dicsőséget szereznie, olyannyira, hogy augusztusban az Európai Bizottság ki­­hirdetett rendeletével a „Szegedi tükörponty” védett elnevezés lett az EU-ban. Ez a negyedik magyar édesvízi halelnevezés, amely uniós oltalmat nyert.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!