2021.06.15. 06:44
Balatoni hal elnevezéssel uniós oltalmat kapott a fogassüllő és a ponty
Az EU területén „Balatoni halnak” csak a termékleírásában rögzített követelményeknek megfelelően tenyésztett pontyot és fogassüllőt lehet nevezni.
Fonyód, 2021. március 31. Frissen telepített ponty a fonyódi kutyás strandon 2021. március 31-én. A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. szakemberei öt tonna, a varászlói tógazdaságból származó pontyot telepítettek a Balatonba. MTI/Varga György
Forrás: MTI
Fotó: Varga György
„Balatoni hal” elnevezéssel a fogassüllő és a ponty uniós oltalmat kapott – közölte az Agrárminisztérium.
Kiemelték: az Agrárminisztérium Földrajzi Árujelzők Programjának eredményeként az EU területén „Balatoni halnak” csak a termékleírásában rögzített követelményeknek megfelelően tenyésztett pontyot és fogassüllőt lehet nevezni.
A „Balatoni hal” tenyésztése kizárólag a Balaton vízgyűjtő területén történhet – hívták fel a figyelmet. A balatoni halgazdaságok már az 1920-as évektől kezdve nagy gondot fordítottak a Balaton két, gazdasági szempontból legjelentősebb hala, a fogassüllő és a ponty tudatos halgazdálkodással történő szaporítására – tették hozzá.
A „Balatoni hal” földrajzi jelzés körébe tartozó fogassüllő húsa hófehér, sovány, szálkátlan és ízletes, alacsony zsír- és magas fehérjetartalmú. A „Balatoni hal” fogassüllő húsának különleges minősége annak köszönhető, hogy a Balaton vízgyűjtő területén nagy arányban megtalálhatók az őshonos, fehér húsú táplálékhalak (küsz, dévérkeszeg és garda) – ismertették.
Arra is kitértek, hogy a „Balatoni hal” földrajzi jelzést ponty esetében kizárólag a Balaton vízgyűjtő területéről származó „balatoni sudár” vagy „varászlói tükrös” államilag elismert tájfajták egyedeire lehet használni. A „Balatoni hal” földrajzi jelzéssel ellátott ponty húsa tömör, rugalmas állagú, ami a magas fehérjetartalmú természetes tápláléknak és kiegészítő természetes kagylótakarmánynak köszönhető – húzták alá.
Borítókép: Frissen telepített ponty a fonyódi kutyás strandon 2021. március 31-én.