2020.12.31. 17:35
Mit együnk szilveszterkor és az új esztendő első napján?
Semmiképpen ne maradjon üresen az ünnepi asztal.
Forrás: Shutterstock
Lencse és más hüvelyesek, sült malac, rétes... Hazánkban több élelmiszer is kapcsolódik az év utolsó és az új esztendő első napjához – írja a Diéta és Fitnesz magazin.
Lencse és más hüvelyesek
Lencsét új év első napján kell fogyasztani – a hagyomány szerint az apró szemek az esztendő bőségét jelképezik, a pénzt szimbolizálják. Van olyan tájegység, ahol a lencse helyét más hüvelyes (borsó, bab) veszi át, de a kölesnek és a rizsnek is hasonló szerepe van január 1-jén.
Malac/sertéshús
A hagyomány szerint azért fogyasztunk malacot szilveszterkor, mert az orrával előre túr, azaz a jövőbe mutat, és közben még a szerencsét is kifordítja a földből. A legenda úgy tartja, hogy a sült malac füle, farka, a csülök és a köröm azok, amelyek fogyasztásával különösen szerencsések lehetünk az új esztendőben.
Rétes és fánk
A rétes – pontosabban a rétestészta – arra utal, hogy nyújtsuk meg a szerencsét és a bőséget a következő esztendőre is. A rétes töltelékének mennyisége pedig szintén a gazdagságot, a bőséget jelképezi. Sok helyen szilveszterkor fánk kerül az asztalra: a sütemény kör formája a teljességre utal.
Baromfihús, vadhús
Szilveszterkor szokás fogyasztani, mert a baromfi elkaparja a végéhez közeledő esztendő gondjait. Január elsején viszont a néphagyomány szerint nem javasolt szárnyashúst feltálalni, mert elkaparja az új esztendő szerencséjét. Ugyanezt tartják a vadhúsról is: szilveszterkor kell fogyasztani, mert az új év első napján elszalad a szerencsénkkel.
Pogácsa
Szilveszter napján készíthetünk szerencsehozó pogácsát. Süssünk bele az egyikbe egy pénzérmét, és akihez ez a sütemény kerül, annak nagy szerencséje lesz a következő esztendőben – legalábbis a legenda szerint.