Egyenes út

2011.01.18. 08:41

Nők a nőkért!

„Az országnak s kapcsolat részeknek mindazon benszületett, vagy honositott, legalább 20 éves, és sem atyai, sem gyámi, sem gazdai hatalom, sem pedig elkövetett hűségtelenség, csempészkedés, rablás, gyilkolás és gyujtogatás miatt fenyiték alatt nem levő lakosai, a nőket kivéve, törvényesen bevett valláskülönbség nélkül, választók” – olvasható az 1848. áprilisi törvények között, amelyek megteremtették a polgári átalakulás lehetőségét.

A „politikai jogélvezet" akkor még kizárólag a férfiakat illette, bár számukra is voltak kikötések - a lakhely, a műveltségi és a vagyoni cenzus figyelembe vétetett. Azóta sok víz lefolyt a Tiszán. Eleink álmukban sem gondolták, eljön az az idő, amikor a gyengébbik nem nemcsak választ, hanem választható is; arról folyhat disputa: kell-e, hatékony-e egy olyan módszer (női kvóta), amelynek alapvető célja, hogy létrejöjjön az ún. kritikus, 20-40%-os parlamenti képviselete a nőknek, amely már valóban hatékony lehet az esélyegyenlőség megteremtése terén.

 

 

A női kvóta bevezetéséért indított aláírásgyűjtést a Nők a pályán (NAP) civil egyesület. Ennek apropóján január 21-én 18 órától Szegeden, a Király-König Péter Zeneiskolában (Tábor u. 3.) beszélgetek Antoni Ritával, a nokert.hu szerkesztőjével, Farkasné Pocsai Blankával és Hekáné dr. Szondi Ildikóval, mindketten önkormányzati képviselők. Az esten Kapócs János és énekes barátai is közreműködnek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!