DV

2020.10.08. 14:57

Négyszáz fogás van hatvan négyzetméteren

Beltéri mászófal épül az Alföldi Szabadidő Egyesület Serház téri edzőtermeinél Vásárhelyen. A hatvan négyzetméteres termet pályázati támogatással, szakmai kivitelezővel és közösségi igény alapján alakítják ki. 

T. Sz.

Hódmezõvásárhely 2020.10.07. épülõ mászófal a vásárhelyi Alföldi Szabadidõ Egyesületnél Képen: Bereczky Bence, Alföldi Szabadidõ Egyesület elnökségi tagja, a Hód Baratnta Szakosztály vezetõje, Fotó: Tábori Szilvia Délmagyarország - DV

Fotó: Tábori Szilvia

A mászófal négyszáz fogása közül az azonos színűek jelzik a haladási sorrendet, így akár egy óra is eltelhet anélkül, hogy földet érne a sportolók lába – magyarázta a technikai fogásokat kérdésünkre Bereczky Bence, az Alföldi Szabadidő Egyesület elnökségi tagja, a Hód barantaszakosztály vezetője. A közösségfejlesztő tapasztalata szerint a hónapokig tartó tavaszi kijárási korlátozás után erősödött a sportolási kedv, ami az egyesület edzésein is egyértelműen megmutatkozik.

A pályázati támogatásból, mintegy 8 millió forint ráfordítással épülő beltéri mászófalat egy Serház téri épület hatvan négyzetméteres helyiségében alakítják ki. A kezdők és a haladók külön-külön falfelületen gyakorolhatnak szak­avatott edzők irányításával. A mászófalak tartószerkezetét statikai tervek alapján, minősített anyagokból építették, kiszámolt csomópontokkal szerelték fel a szegedi kivitelezők, akik maguk is rutinos sziklamászók. A valódi köveket imitáló fogások mind felkerültek, hamarosan beöntik a padlózatra a speciális szivacsot, hogy biztonságosan érkezzenek a talajra a sportolók.

Az alakuló falmászószakosztályhoz bárki csatlakozhat a jövőben, szombatonként pedig hamarosan szabad gyakorlásra várják az érdeklődőket. A vásárhelyi Bessenyei Ferenc Művelődési Központ fenntartásában, de egyesületi üzemeltetésben működő teremben egyszerre akár tízen is gyakorolhatnak, ám a biztonságos edzések kialakításához rutinos falmászók előzetesen mérik fel a felület lehetőségeit.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!