DV

2020.06.16. 13:03

Kitüntették a Návay tanárát

Az intézmény legrangosabb elismerését, a kiválósági díjat kapta meg hétfőn a makói Návay-iskola pedagógusa, Pipisné István Ildikó. Bankban is dolgozott – ez döbbentette rá, milyen tájékozatlanok vagyunk a pénzügyekben, és küldetésének tekinti, hogy ezen változtasson.

Szabó Imre

Pipisné István Ildikó idejét mostanában a vizsgaidőszak tölti ki. FOTÓ: SZABÓ IMRE

– A közgazdaság, a pénzügy és az adózás a modern ember életének része. Tapasztalataim szerint éppen ezért szívesen ta­­nulják a fiatalok – mondta a tegnapi díjátadó előtt lapunknak a makói Návay-iskola pe­­dagógusa, Pipisné István Il­­dikó. A középiskola a Hódme­zővásárhelyi Szakképzési Centrum tagintézményeként mű­­ködik, és ennek vezetősége úgy döntött, az idei tanévben ő kapja meg a százezer forint készpénzzel és üveg emlékplakettel járó kiválósági díjat.

Gyerekkori álom

A kitüntetett közgazdásztanár már általános iskolásként azon volt, hogy másokon segítsen, tudását átadhassa másoknak, ezért választotta a pedagógusi pályát. Egy kisebb kihagyással 1992 óta tanít – akkor, rö­­vid ideig egy bankban dolgozott, ahol pénzügyes szakmai tapasztalatokat szerzett. 2008-ban tért vissza, de azt mondta, nagyon hasznos volt ez a bizonyos kitérő a gyakorlati munkában. Az akkor szerzett tapasztalatokat mindmáig hasznosítja a hétköznapokban.

Pipisné István Ildikó idejét mostanában a vizsgaidőszak tölti ki. FOTÓ: SZABÓ IMRE

Változtatni akar

Épp a pénzintézeti munka idő­­szaka volt az, ami rádöbbentette, hogy az emberek mennyire tájékozatlanok a pénzügyekben, és legfőbb kül­­detésének azt tekinti, hogy ezen változtasson, mindenekelőtt a fiatalok körében. Tapasztalatai szerint ők a mai, digitális világban már egyszerűen, személyesen is ki tudják próbálni a bankolást, tájékozódhatnak a pénzügyekről, de a súlyát még nem érzik át. El­­sősorban ebben kell segíteni őket.

– Próbálok nekik olyan életközeli helyzeteket bemutatni, amikkel későbbi életük során találkozhatnak, és visszaemlékezve a tanultakra képesek lesznek megalapozott, felelős döntést hozni – fogalmazott a pedagógus.

Sikeres tanítványok

Az elismerést a tantestület előtt, a Hódmezővásárhelyi Szak­­képzési Centrum főigazgatójától, Árva-Nagy Sándornétól és Hegedűs Zoltán kancellártól vette át. A díjátadón hosszasan sorolták, tanítványai milyen rangos, nemegyszer országos szakmai versenyeken értek el kimagasló sikereket – ez is jelzi, hogy munkáját eredmé­nyesen, nagy odaadással végzi. A közgazdásztanár a Délmagyar­or­szágnak azt mondta, mindez újabb inspirációt jelent számára az oktatásban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!