Nagyjából 400 roncsautó parkol a városban

2020.07.21. 13:20

Három elhagyott autót vittek el eddig a hónapban

Július 20-án is vitt el egy autót közterületről a Szegedi Közlekedési Kft., most a Szent-Györgyi Albert utca 9. elől. Ezt egy tavaly elfogadott rendelet miatt tehetik meg, amire azért volt szükség, mert már mindenkinek szúrta a szemét a sok magára hagyott kocsi.

Suki Zoltán

Szeged, 20191018. Betürt ablakú autók a Szamos utcában és környékén. Fotó: Frank Yvette (FY), Délmagyarország

Forrás: Archív fotó

Fotó: Frank Yvette

Idén eddig több mint húsz au­­tót szállított el közterületről a Szegedi Közlekedési Kft. és a várossal szerződött Roncs Kft. – legalábbis ez derül ki a szegedvaros.hu oldalon lévő összesítéséből.

Április 6-tól az egész országban ingyen lehetett parkolni, egészen július elejéig, de a régóta magára hagyott autókat ebben az időszakban sem hagyták az utcákon. Szegeden ezalatt az adatsor szerint tíz autót szállítottak el, ezek közül háromnak rendszáma sem volt. Ahogy korábban említettük, tegnap a Szent-Györgyi Albert utca 9. elől is elvittek egy járművet. Legalábbis ez látszott a már említett összesítésben, azonban ez a bejegyzés még cikkünk befejezése előtt eltűnt a felsorolásból.

Arról, hogy ettől az évtől el­­szállítják a közterületekről a régóta ott álló autókat, az utolsó tavalyi közgyűlésen dön­­töttek a képviselők. Az el­­fogadott jogszabály kétféle roncsautót különböztet meg. Az elhagyott járművek azok, amelyeknek nincs műszaki vizsgájuk, és azt sem lehet tudni, hogy ki volt a tulajdonosuk. A másik pedig a használaton kívüli jármű. Ezeknek lehet tudni a tulajdonosukat.

Így a roncsautók elszállítása már nem túl bonyolult. A közterület-felügyelet munkatársai egy figyelmeztetést raknak a kocsikra, amin az van, hogy ha a tulajdonos nem viszi el tíz napon belül a közterületről, akkor majd megteszik ők.

A dokumentumból az is ki­derült, hogy a problémának csak az egyik része a helyfoglalás. A járművek akadályozzák a parkolók rendszeres takarítását, ha esik a hó, akkor a hó- és síkosságmentesítést, de még az adott út javítását is, ráadásul rondák, azaz rontják a városképet.

Az előterjesztésben egyébként az is szerepelt, hogy a közterület-felügyeleti csoport szerint 400–450 ilyen jármű lehet a városban.

A legtöbb Tarjánban, Odesszán és Rókuson, de Tápén, Al­­sóvárosban, Szőregen és Újszegeden is gondot okoznak az elhagyott kocsik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!