ArtStab

2010.03.02. 19:21

Robert Capa kiállítás

Április 25.-ig tekinthetők meg a világ egyik fotóóriásaként számon tartott Robert Capa képei a Móra Múzeumban.

A tárlat összesen 57 képet vonultat fel Capa életművéből. Az első teremben ízelítőt kaphatunk a korai évek alkotásaiból: látható legelső híres képe a beszédet tartó Trockijról, de itt kapott helyet minden idők egyik leghíresebb háborús felvétele, a később a spanyolországi polgárháború szimbólumává vált A milicista halála című képe is.

 

Robert Capa

Haditudósítóként megszállottan igyekezett az események közvetlen közelébe kerülni, a tárlaton látható a normandiai partraszálláskor készült képsorozata is, amely a D-day egyedülálló - és látványra is nem kevéssé megdöbbentő - dokumentációját jelentik. Azonban nem csak a hadszíntér eseményeire fókuszált, művészként és emberként is ugyanolyan fontosnak tartotta megörökíteni a háború valódi áldozatainak sorsát: az egyszerű, mindennapi emberekét. Az otthonukat elhagyni kényszerülő menekülteket, a rizsföldjét művelő munkást a háttérben elvonuló tankokkal és a szerettei sírjánál gyermekeit ölelő vietnámi asszonyt ábrázoló képek - de felsorolhatnám akár az összeset - mind-mind egy egész történetet magukban hordozó emblematikus alkotások; lenyűgöző erővel bírnak és jó néhány percre földbe gyökereztetik a nézőt.

Emellett Capa egy harmadik oldalát is megismerhetjük: a portrékészítés művészét Picasso, Ingrid Bergman, Henri Matisse és még néhány portré alapján. A tárlaton végighaladva olvashatunk néhány érdekes szösszenetet modelljeihez - főként Bergmanhoz - fűződő viszonyáról, életéről és személyiségéről, amely az információk szerint legalább annyira szenvedélyesen izgalmas lehetett, mint a képei.

Sajnos az egyik teremből folyamatosan szól a zene (ami olykor akkora kontrasztban áll a képekkel, hogy az már-már a morbiditás határát súrolja), ami engem személy szerint komolyan zavart a nyugodt szemlélődésben; valamint pont két leghíresebb képe olyan magasságban és szerencsétlen szögben van elhelyezve a világításhoz képest, hogy igazi mutatvány megtalálni az egyetlen helyet, ahonnan valamennyire kivehetőek. Mindezek mellett Capa művészetének minden területéről kapunk egy kis kóstolót a tárlaton - és ez mindössze 400 (vagy ha nem vagyunk olyan szerencsések, hogy diáknak vallhatjuk magunkat, 700) Ft-ért szerintem kihagyhatatlan ajánlat.

 

Kiss Orsolya

 

Szeged és a kultúra: ArtStab!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!