Ország-világ

2014.03.20. 12:00

Új ormányosbogárfajokat fedezett fel egy német kutató Bali szigetén

Címkék#tudomány

Nyolc, eddig ismeretlen ormányosbogárfajt fedezett fel egy német kutató Bali szigetének trópusi esőerdeiben. Még nem világos, hogyan jutottak az evolúció során a szigetre a repülni képtelen, néhány milliméteres kis rovarok ősei.

MTI

Alexander Riegel, a karlsruhei Természettudományi Múzeum rovarkutatója számos expedíciója után most azt értékeli, milyen helyet foglalnak el az evolúcióban a Trigonopterusok nemébe tartozó ormányosbogárfajok. Pontos, tudományos leírást készít róluk, és saját nevet is kap mindegyikük.

"Ebben teljesen szabad a kezem, csak a besorolásnak kell egyértelműnek lennie" - magyarázta a tudós. Müncheni és indonéz kollégáival együtt a Proceedings-B brit tudományos lapban frissen közzétett tanulmányukban arról írtak, hogyan fejlődtek ki az első ormányosbogarak Új-Guineában, ahol több mint 300 fajuk él.

Arra a kérdésre még nincs egyértelmű válasz, hogyan jutottak Új-Guineáról az ott élő ormányosbogarak rokonai egykor Balira, hiszen ezek a pár milliméteres állatok nem tudnak repülni.

Molekuláris genetikai vizsgálatok segítségével a kutatók azt bizonyították, a ma Balin élő ormányosbogárfajok felmenői különböző időpontokban érkeztek az indonéz szigetre. Az is világos, hogy kelet felől jöttek, nem a sokkal közelebbi szárazföldről, a nyugatra fekvő Java szigetéről.

"Ennél is érdekesebb, hogy ezek az ormányosbogarak egyáltalán nem vették figyelembe a Balitól keletre húzódó, úgynevezett Wallace-vonalat, amely az ázsiai és ausztrál jellegű állatvilágot elválasztja egymástól" - jegyezte meg Riegel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában