A szegedi származású vívó nagyszerű versenyszezont zárt

2024.04.22. 10:07

Itthon ő volt a legjobb

Kadett versenyzőként kiváló évet zárt a szegedi származású vívó, Zsögön Andor, aki a korosztálya legeredményesebb versenyzője volt.

Mádi József

A szegedi Zsögön Andor (balról) a ranglistavezető amerikaitól kapott ki a nyolcaddöntőben.

Fotó: Hunfencing

A szegedi Zsögön Andor ugyan a sportkönyve szerint budakalászi színekben versenyez, de ennek ellenére Szegeden lakik, és az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola 10. osztályos tanulója. 

A fiatal kiválóság az elmúlt évi események és eredmények alapján az ország legeredményesebb kadett korosztályú férfi tőrvívója lett. A tavaly szeptemberben kezdődött vívóév a magyarkupa-sorozattal indult, és Zsögön Andor a két versenyt egy arany- és egy ezüstéremmel zárta. A hazai sikerek mellett a kadet korosztály nemzetközi versenyein elmaradtak a kiugró sikerek, ám 2023. decembere, majd 2024. januárja már ismét a magyar viadalokról szólt.

A magyarkupa-sorozat négy versenyéből két arany-, valamint egy ezüstéremmel és egy nyolcaddöntővel jött ki, ezzel pedig ő lett a sorozat egyértelmű győztese. Sőt a kadett magyar bajnokság is az ő első helyezésével zárult. Így készülhetett fel az olaszországi Nápolyban megrendezett Európa-bajnokságra, ahol másik magyar társával, Kosztolányi Hunorral együtt a negyeddöntőig jutottak, ahol Zsögön a 7., míg Kosztolányi az 5. helyen fejezte be a viadalt.

A nemrég Szaúd-Arábiában, Rijadban befejeződött világbajnokságon pedig a nyolcaddöntőig menetelt, végül a 133 fős mezőnyben a 16. helyen rangsorolták a 17 éves vívót, majd az éves összesítésben a legeredményesebb magyar férfi versenyző lett a tőr fegyvernemben. Az ázsiai eseményen csak az abszolút esélyes világranglista vezető amerikai Yang Luaó tudta megállítani  egy nagyon szoros eredménnyel.

A komoly munka nem áll meg egy pillanatra sem, hiszen szeptemberben már első éves juniorként egy sokkal nehezebb mezőnyben is helyt kell állni, és ott is a válogatottság lesz Zsögön Andor célja. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában