Az Útkaparó csárda parkolójából rajtolt el a több mint 6000 kilométeres túra

2024.04.25. 13:00

Babettával indultak el Afrikába - Videó

Csütörtök reggel hét órakor a Bajai úti körforgalomnál lévő Útkaparó csárda parkolójából indult el két vármegyei babettás a messzi Afrikába. Az egy irányba 3200 kilométeres túrát 200 kilométeres etapokban tervezik teljesíteni, ha a terepviszonyok és az időjárás engedi.

Arany T. János

Barátok, családtagok és motorosok búcsúztatták a két vármegyei babettást, akik Afrikába indultak csütörtök reggel. Fotó: Gémes Sándor

Igazi bulihangulat volt csütörtökön reggel hét óra előtt a Bajai úti körforgalomnál lévő Útkaparó csárda parkolójában, ahol két alaposan átalakított túra-Babettát álltak körbe a családtagok, rokonok és ismerősök.

Babettával indult Afrikába egy szatymazi és egy hódmezővásárhelyi motoros. Farkas Gábor és Barta Zsolt egy évtizede járják az utakat a szocialista járműgyártás 50 köbcentis csúcsának nyergében. Fotó: Gémes Sándor
Babettával indult Afrikába egy szatymazi és egy hódmezővásárhelyi motoros. Farkas Gábor és Barta Zsolt egy évtizede járják az utakat a szocialista járműgyártás 50 köbcentis csúcsának nyergében. Fotó: Gémes Sándor

Mint megírtuk, Babettával indult Afrikába egy szatymazi és egy hódmezővásárhelyi motoros. Farkas Gábor és Barta Zsolt nem először vág neki az ismeretlennek a szocialista járműgyártás csúcsának nyergében. Az 50 köbcentis, kétüteművel olyan túrákra vállalkoznak a kis robogóval, ami egy nagymotornak is becsületére válna. Riportunk után a Deutsche Welle németországi közszolgálati médium, valamint a TV2 is meglátogatta őket és vendégei voltak a Motorrevü beszélgetős műsorának is.
Gábor és Zsolt csütörtökön már kora hajnalban, 4 órakor fent volt, első útjuk Szatymazról az 55-ös út melletti csárda parkolójába vezetett. Gábor azt mondta, 3 fokban tette meg a 15 kilométert. A babettások abban reménykednek, ahogy dél felé közelednek, egyre jobb lesz majd az idő. Azt mondták az elejét hidegben, a többit melegben teszik meg.


A tervek szerint – ha minden jól megy – csütörtökön a horvátországi Eszék környékéig motoroznak, a napi átlagot 200 kilométerre tervezik. 

Ha hegyek vannak, ez a szám alacsonyabb lesz 

– tette hozzá Gábor. A bátor babettások megmutatták alaposan átalakított, túrára felkészített járműveiket, amiben nagyobb túratank, sebességváltó, mobilkonyha és sebességtartó automatika is helyet kapott. A csomagtartó, amit maguk után húznak 75 kilós. A felkészüléssel kevesebb időt töltöttek mint korábban, mert tapasztalatuk van bőven. Olyan ikonikus és klasszikus motoros túraútvonalakat pipáltak már ki mint a Dolomitok, a Grossglockner, a Transzfogarasi út és a Transalpina. A babettás páros Bajáig kerékpárúton tud haladni, több helyen csatlakoztak hozzájuk motoros ismerőseik. A mohácsi barátaik például körömpörkölttel várták őket, hogy aztán új lendülettel vághassanak neki a maradék 3000 kilométernek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában