Helyi közélet

2024.05.10. 08:30

Urnafalat építenek Dócon

Már nincs hely a dóci temetőben urnás temetkezésre, ezért bővíteni kell a sírkert urnafalát. Ezt most a település meg is tudja csináltatni, mert a Magyar Falu programban nyertek több mint 4,5 millió forintot, amit erre fordítanak.

Suki Zoltán

Turda Gábor polgármester. Archív fotó: Frank Yvette

 Dóc a mostani Magyar Falu program kiírásán 4 millió 600 ezer forintot nyert, amelyet a temető fejlesztésére fordítunk

 – mondta lapunknak a település polgármestere. Turda Gábor hozzátette, hogy egy urnafalat építenek belőle.

 Van már egy urnafalunk, ezt még korábban építtette az előző polgármester, de ez sajnos teljesen betelt, jelenleg nincs hely benne. Néhány hónappal ezelőtt kelt el az első szabad hely. Ezért a képviselő-testület úgy döntött, hogy mindenképpen ezt az igényt kell kielégíteni 

– részletezte a településvezető.

Tereprendezést is végeznek

Az urnafalon kívül elvégzik a pénzből a tereprendezést, és egy betonplaccot is kialakítanak előtte. Egy vállalkozóval már megkötötték a kivitelezési szerződést is, úgy tűnik, hogy a pénz is elég lesz, és így őszre elkészülhet az új temetkezési hely.

Nem először szerepeltek sikerrel

 Településünknek egyébként nem ez az első nyertes pályázata a Magyar Falu programban, ami nagyon sokat segít a hasonló kistelepüléseknek. Korábban már megújítottuk pályázati pénzből a ravatalozót, építettünk belőle utat, és vásároltunk egy földgyalut is, amivel az utakat tudjuk karbantartani

 – jegyezte meg Turda Gábor.

Huszonöten nyertek

A legutóbbi Magyar Falu program kiíráson összesen huszonöt Csongrád-Csanád vármegyei település nyert majdnem 200 millió forintot. A pályázat keretében épületfelújításra, játszóterek átalakítására, tanya- és falugondoki busz beszerzésére, temetőfejlesztésre és feladatellátáshoz szükséges eszközök beszerzésére lehetett támogatást szerezni.

A 25 támogatott pályázatból épületfelújításra nyertek pénzt a legtöbben, összesen 13 település kapott forrásokat erre a célra, összességében 130 millió forintot. Itt a települések jellemzően önkormányzati intézmények, óvodák, bölcsődék, orvosi rendelők felújítására, bővítésére fordítják az elnyert támogatást.

Kommunális eszközök beszerzésére négy település pályázott sikeresen. A pénzből az önkormányzatok a közterületek rendben tartására szolgáló eszközöket vásárolnak majd.

A fentieken kívül nyeretek még pénzt vármegyei települések. Óvodaudvarok és közterületi játszóterek felújítására, temetőinfrastruktúra-fejlesztésre, és az önkormányzati feladatellátást segítő eszközök beszerzésére.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában