Helyi közélet

2024.05.10. 21:30

Füstös és Kisfüstös Munkástelepen

Imre Péter Géza

A Szalakóta-tanya egyik lakója, Füstös, a szamár. Fotó: Imre Péter

Bemutatom. Rokonánál, a lónál kevésbé elterjedt, bár azt nem állíthatjuk, hogy nem ismert – ő a szamár. Teljes nevén házi szamár, a hivatalos megszólítás szerint pedig Equus africanus asinus. Az Üvegtigris emlékezetes jelenetét hívom segítségül, kicsit megváltoztatva: olvasó, csacsi – csacsi, olvasó. Meg is volnánk. További szép napot!

Azért ne rohanjunk ennyire! A képen látható egyed Fodor András kistermelő munkástelepi Szalakóta-tanyáján él, neve Füstös és hím – mondta el a tulajdonos. Azt is felidézte, két szamarat nézett meg, és amikor kiderült, ennek a neve Füstös, rögtön eldőlt, vele gyarapodik az állatparkja

Munkástelepen van a Kisfüstös bolt és kocsma, a név pedig kötelez, ezért ezt vettem meg

 – mesélte nevetve András. A szamárnak nem túl jó a „sajtója”: ha valaki nem túl okos, azt mondjuk, ostoba mint a szamár, kicsit enyhébb, amikor azt közöljük naiv ismerősünkkel, csacsi vagy, de degradáló a „ha ló nincs, a szamár is jó” szólás is. A neten sok hasonló olvasható.

Füstös nem ilyen státuszú Fodoréknál. Szeretik. A közelmúltban tartott madárlest érdeklődve, csendben, türelmesen figyelte. Észrevétlen maradt. Mikor közeledett a rendezvény vége, megszólalt: ííííáááá!!! Hangosan, bőgve, cifrázva. Gondolom elköszönt. Utólag is: szia, Füstös!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában