Jegyzet

2023.06.25. 18:49

Iskola

Gidró Kriszta

Ilyen jó hír régen jelent meg lapunkban: újranyitnak egy iskolát. Ezt történetesen Újszentivánon, de lehetne bárhol, akkor is az elmúlt évek legjobb híre lenne.

Az utóbbi évtizedekben leginkább az oktatási intézmények bezárása volt hír, iskolákat csuktak be, óvodai csoportokat vontak össze. A kisebb településeken általában azért, mert nem volt elég pénzük a fenntartására, a városokban pedig azért, mert egyre kevesebb volt a gyerek.

Azt már jó ideje tudjuk, hogy a nagyvárosok környékén lévő kisebb települések lakosságszáma nem csökken, oda költöznek ki ugyanis azok a fiatal párok, akik a nagyvárosban nem engedhetik meg maguknak a saját ingatlan vásárlását, pláne ha olyan merész dolgot álmodtak meg maguknak, mint egy kertes ház. Ez a kisebb településeken lényegesen olcsóbb, a családi otthonteremtési kedvezmény pedig elérhetővé tette mindenki számára, aki több gyermeket nevel, vagy tervez nevelni.

Újszentiván is a nyertese ennek, mint cikkünkből kiderül, az ott élők átlagéletkora nem éri el a negyven évet és háromszáznál többen vannak az iskoláskorú gyerekek. Ha valahol, hát itt biztosan van igény általános iskolára. Egyelőre csak az alsó tagozat indul el jövő szeptemberben, de elindul.

Ez tovább növelheti a település vonzerejét azok szemében, akik most tervezik a családalapítást, és ezzel együtt az ingatlanvásárlást.

Szorítok minden kistelepülésnek, hogy sikerüljön megakadályozni a falvak elnéptelenedését, sőt, hogy az újszentivániakhoz hasonlóan növekedésnek induljanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában