Folyamatos a terhesgondozás

2020.04.15. 15:35

Nem maradnak segítség nélkül az édesanyák

A várandós kismamákat és a csecsemőt gondozó édesanyákat is elzárta a külvilágtól a járványügyi helyzet. Ugyanakkor a kötelező vizsgálataik nem maradnak el, azokat szigorúbb higiéniai feltételek mellett ugyanúgy elvégzik, mint korábban.

Hajó Edina

Fotó:DM

A szakemberek szerint a várandósok nincsenek nagyobb veszélyben, mint az átlagemberek, ennek ellenére óvatosságra intenek mindenkit.

– Őket különösen is védjük, akár az időseinket, ne menjenek közösségbe, ne csoportosuljanak, próbálják meg a modern infokommunikációs eszközök segítségével tartani a kapcsolatot – hangsúlyozta az Operatív Törzs sajtótájékoztatóján nemrégiben Müller Cecília országos tisztifőorvos.

Enikő félidőben jár, 21 hetes, és már a magyarországi járványügyi helyzet előtt otthon maradt, ugyanis veszélyeztetett terhes.

– Egyébként is jobban kell figyelnem magamra, mint az átlagnak, így be is tartom a higiéniai szabályokat és az otthonlétet. Csak annyi időre megyek ki a lakásból, amíg kivisszük a kutyát sétáltatni, de azt is olyan helyre, ahol alig vannak emberek – hangsúlyozta. A bevásárlást és minden egyéb teendőt a férje intéz. Enikő csak a kötelező vizsgálatokra jár el, a koronavírus magyarországi kitörésekor még izgult, ezekkel vajon mi lesz.

– Utoljára a 20 hetes, kötelező genetikai ultrahangvizsgálaton jártam, volt már időpontom, előtte felhívtam őket, hogy mehetek-e, nem tudtam, hogy változott-e a rendszer. Azt mondták, hogy a kismamák kötelező vizsgálatai ugyanúgy zajlanak, mint korábban – mondta.

Arra is felhívták a figyelmét, hogy egyedül menjen, ne vigye magával a férjét, viseljen szájmaszkot, és a vizsgálóba lépés előtt a kihelyezett fertőtlenítőgéllel mossa meg a kezét. Enikő úgy tapasztalta, hogy tartják az időpontokat, amikor ő volt, páran várakoztak csak. Annyi változás történt a rendszerben, hogy a II-es kórházból a várandósok vérvétele a Vasas Szent Péter utcai szakrendelőbe költözött. A központi védőnőnél is hasonló helyzet fogadta Enikőt, mint a női klinikán, időpontra hívták, nem kellett sokat várakoznia. Saját, körzetes védőnőjével pedig telefonon tartja a kapcsolatot, ám van olyan barátnője, akinek pár hónapos a kislánya, számukra online biztosít videochates beszélgetést a védőnő.

Ingyenesen hívható a magyar ügyeleti központ

Az ügyeleti központ e-mail-elérhetősége: [email protected]. A beérkező elektronikus levelekre a lehető legrövidebb időn belül ellenőrzött, hiteles választ küldenek.

A 06-80-277-455 és a 06-80-277-456 számú, ingyenesen hívható információs vonalakra kezdeményezett hívásokat a nap 24 órájában az ügyeleti központban fogadják a Nemzeti Népegészségügyi Központ munkatársai.

A kormány koronavírussal kapcsolatos hivatalos Facebook-oldalán és a koronavirus.gov.hu kormányzati honlapon hiteles és naprakész tájékoztatás található a fertőzésről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában