Szegedi hírek

2024.05.10. 10:31

A rácsok mögött is elindult az érettségi, sokan tovább is tanulnának

Delmagyar.hu

Május 6-án a hírhedt szegedi Csillagbörtön – hivatalos nevén a Szegedi Fegyház és Börtön – néhány fogvatartottja számára is megkezdődött az idei tavaszi érettségi szezon. Hat fő gondolta úgy, hogy érettségizni fog, ők május 6-án a magyar nyelv és irodalom írásbeli kezdték meg a vizsgák sorát.

Horváth Csaba oktatási koordinátor ismerteti az érettségi szabályait a fogvatartottaknak. Fotó: bv.gov.hu

A hétfői vizsgát, kedden a matematika, szerdán a történelem, csütörtökön az angol, valamint május 16-án csütörtökön a földrajz tantárgyak ismeretanyagából bizonyíthatnak a rabok – tudatta a Szegedi Fegyház és Börtön.

Közel 300 elítélt folytat tanulmányokat

Az ország egyik legszigorúbb fegyintézetében az elítélteket a szabadulás utáni életre készíti fel, hogy elvégezhetik, befejezhetik az általános iskolát, szakmát tanulhatnak, gimnáziumba járhatnak – közölték. 2024-ben közel háromszáz elítélt folytat tanulmányokat a Szegedi Fegyház és Börtön mindhárom objektumában.

Sokan tovább is tanulnának

A falak mögött, a helyszín szabályaitól eltekintve az érettségi pontosan úgy zajlik, mint bármelyik oktatási intézményben. A tanulók a felkészülés során megértették, hogy az új tudás megszerzése és kamatoztatása jó érzés, amellett, hogy az önbecsülésük is növekszik. Ennek köszönhetően másképp képesek szemlélni a világot, másképp gondolkodnak a hétköznapi életről, hála a széles körű ismereteknek. A tavaszi érettségi szezon alkalmával vizsgázók közül többen jelezték, hogy szabadulásuk után is szívesen folytatják majd a tanulást.

A Szegedi Fegyház és Börtönben egyébként 2004 óta érettségizhetnek elítéltek. A lehetőségnek köszönhetően évente átlagosan 10-12 fogvatartott tesz sikeres érettségi vizsgát, akik közül többen szakmát is tanulnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában