Orbán Viktor: Az autóipar jövőjét Magyarországon írják!

2024.02.25. 08:37

Milliárdos infrastruktúra-fejlesztés indul Szegeden a BYD érkezése kapcsán

Orbán Viktor szombaton a Karmelita kolostorban fogadta a kínai BYD autógyár vezetőségét, és áttekintették az óriásvállalat hazai beruházásainak helyzetét. A miniszterelnök azt mondta, a kormány szándéka, hogy a szegediek érezhessék a fejlesztés pozitív hatásait a mindennapjaikban és bejelentette, hogy több milliárd forint értékben indul infrastruktúra-fejlesztés Szegeden.

Delmagyar.hu

A szombati megbeszélésen részt vett a kormányfő mellett Vang Csuan-fu, a BYD elnök-vezérigazgatója, Szijjártó Péter miniszter, Joó István, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) vezérigazgatója, kormánybiztos és Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője. Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A magyar gazdaságtörténet egyik legfontosabb beruházása érkezik Magyarországra, a világ legnagyobb elektromosautó-gyártó vállalata, a kínai BYD ugyanis Szegeden építi fel az első európai autógyárát 

– emlékeztetett Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkára a szombati találkozó után.

Milliárdos infrastruktúra-fejlesztés

Orbán Viktor miniszterelnök a Karmelita kolostorban tartott tárgyaláson azt mondta, hogy a kormány szándéka, hogy ne csupán egy gazdaságpolitikai fejlesztés valósuljon meg Szegeden, hanem az ott élő emberek is érezhessék annak pozitív hatásait a mindennapjaikban. Ennek érdekében több milliárd forint értékben indul infrastruktúra-fejlesztés, ami érinti az úthálózatot, a közműhálózatot, valamint a közösségi szolgáltatásokat is.

A felek kiemelték: Magyarország Kína számára évek óta az első számú kelet-közép-európai beruházási célország. Hazánk az elmúlt évtizedben kiszámítható, stabil és kölcsönös tiszteletre épülő kapcsolatrendszert hozott létre Kínával, és évről évre jelentős rekordok dőlnek meg a gazdasági, kereskedelmi együttműködésben.

Magyarország diktálhatja a tempót

Pénteken ünnepélyesen átadták tulajdonosaiknak az első, Magyarországon értékesített BYD modelleket Budapesten. A rendezvényen jelen voltak a BYD topmenedzserei, akik először érkeztek személyesen Magyarországra.

A világ legnagyobb elektromos autógyártójának számító, kínai BYD magyarországi óriásberuházásával immár véglegessé vált, hogy hazánk hosszú idő óta először nem kullogni fog az események után, hanem diktálni fogja egy nagy globális technológiai forradalom tempóját

 – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a rendezvényen.

A magyar autósok is sikertörténet részesei

A tárcavezető nagy sikertörténet kezdetének nevezte a szegedi gyárépítést, és kitért arra is, hogy a kínai autóipari vállalat nagyon gyorsan elnyerte a magyar emberek bizalmát, hiszen az értékesítés még alig kezdődött meg hazánkban, és máris sokan vásárolják a BYD autóit.

Úgyhogy elmondhatjuk azt, hogy a BYD, Magyarország kormánya és Szeged önkormányzata mellett a magyar autósok is bekapcsolódtak ennek a közös sikertörténetnek a megírásába, amely sikertörténet folytatása mellett Magyarország kormánya továbbra is elkötelezett

 – közölte.

A rendezvényen Michael Shu, a BYD Europe ügyvezető igazgatója felidézte, hogy a cég 19 évvel ezelőtt buszgyártóként jelent meg Magyarországon, majd 2023-ban megkezdte elektromos személyautója értékesítését. Még abban az évben bejelentették, hogy a BYD stratégiájába illeszkedve Szegeden építi meg legmodernebb gyárát, hogy innen szolgálja ki a teljes európai piacot.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában