kiemelt helyet kap a magyar mangalica

2021.02.06. 09:09

A sertéshúsfogyasztást népszerűsíti most az ágazat

Kampányt indított a sertés- és mangalicafogyasztás népszerűsítésének érdekében nagyböjt kezdetéig a szaktárca, az Agrármarketing Centrum és a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete.

K. A.

Pultokban a magyar sertéshús. Illusztráció: Karnok Csaba

Fotó: Karnok Csaba

Tarpataki Tamás agrárpiacért felelős helyettes államtitkár el­mondta: a koronavírus-járvány rávilágított arra, mennyire fontos, hogy folyamatosan legyen elegendő mennyiségű, megbízható és jó minőségű élelmiszer. Az adatok azt mutatják, a fogyasztók bizalma stabil a hazai sertéshús iránt, ami fontos szerepet játszik a termelés és a forgalmazás szintjének fenntartásában. Ezt a bizalmat szeretnék fenntartani, ezért minden évben marketingkampányokkal is segítik az ágazatot.

Pultokban a magyar sertéshús.
Illusztráció: Karnok Csaba

Giczi Gergely, az Agrármarketing Centrum ügyvezető-helyettese azt emelte ki, hogy nehéz helyzetben van a sertéságazat, hiszen az emberre veszélytelen afrikai sertéspestis okozta piaci átrendeződés a felvásárlási árakat sok esetben már az önköltségi ár alá csökkentette.

Szerinte a tudatos vásárlást a húspultban már zászló és kiírás is segíti, ezek a származási helyről tájékoztatják a fogyasztókat.

A farsangi sertéskampányt idén a járvány miatt online és nyomtatott felületeken valósítják meg, és külön felhívják a figyelmet a mangalica kiváló élettani hatásaira is. Tóth Péter, a mangalicatenyésztők egyesületének elnöke elmondta, több vírus szorításában dolgoznak immár negyedik éve, így a Covid–19-válság már egy megújult, szélesebb piaccal és megerősített vírusvédelemmel felvértezett mangalicaszektort talált.

Hazánkban 10 ezer tenyészkocát tartanak, évi 60 ezer hízót nevelnek fel, a mangalicahúsból és az abból előállított termékekből származó árbevétel az exporttal együtt 12 milliárd forint. Továbbra is a spanyol sonkaszektor jelenti a legnagyobb kivitelt, 700 tonnát exportálnak oda. Becslések szerint 300 tonnát értékesítenek az Európai Unió többi országában, valamint az ázsiai piacokon, főleg Hongkongban, Szingapúrban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában